Литва: Унгария държи за заложник ЕС за ембаргото на руския петрол

Повечето от останалите страни членки на ЕС подкрепят забраната на руския петрол

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: РИА Новости

Плановете на Европейския съюз да наложи ембарго върху руския петрол са блокирани само от една от 27-те членки на блока. Това заяви външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, цитиран от Ройтерс.

 

"Целият съюз е държан като заложник от една държава членка... трябва да се съгласим, че не може да бъдем заложници", подчерта той преди среща с колегите си от ЕС.

 

Дипломати от Съюза разкриха, че страната, която възпрепятства ембаргото, е Унгария. Известно е, че Унгария е против предложеното ембарго върху руския петрол и предупреждава, че въздействието на подобна забрана ще бъде тежко за икономиката й.

 

Преди дни унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му иска 750 млн. евро, за да може реално да прекрати вноса на руски петрол. 

 

Друго предложението на Будапеща е доставките по тръбопроводи да бъдат освободени от забраната на петрола и фокус на санкциите да бъдат доставките с кораби.

 

Повечето от останалите страни членки на ЕС подкрепят забраната на руския петрол, предвидена в новия, шести пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна. За такова решение обаче е необходимо единодушие, като именно Унгария е най-отявленият критик.

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени