"ЛУКойл" призна, че готви продажба на бургаската рафинерия

Първи за продажба на бургаската рафинерия заговори финансовият министър Асен Василев - в интервю пред "Файненшъл Таймс"

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

"ЛУКойл" ще преразгледа стратегията си по отношение на активите си в България. Това съобщиха от компанията днес.

 

"Предвид  същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от Групата "ЛУКОЙЛ" на територията на България, Компанията започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса", се казва в специално съобщение.

 

"Групата "ЛУКОЙЛ" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки  дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност", се посочва още в съобщението.

 

"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат  нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната. Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания ЛУКОЙЛ, на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет", посочват от компанията.

 

Централата на Лукойл в София
Централата на Лукойл в София Източник: Zonanews

​ЛУКОЙЛ ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици "ЛУКОЙЛ" за по-нататъшните действия на компанията по отношение на активите й в България. Съобщението на компанията за обмисляно разделяне с активите си в България идва ден след като премиерът Николай Денков увери еврокомисаря по финансите Марейд Макгинес, че няма никакви основания да се смята, че "ЛУКойл Нефтохим" нарушава петролните санкции срещу Русия.

 

"Всички проверки на правителството показват, че "Лукойл Нефтохим" не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон и нито една митническа проверка. Без да има ясни доказателства, не бих искал и медиите и политиците да злоупотребяват с обвинения. Ако се намери следа за нарушения, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас", коментира министър-председателят.

 

Първи за продажба на бургаската рафинерия заговори финансовият министър Асен Василев. В интервю пред "Файненшъл Таймс" през октомври той обяви, че натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал "Лукойл Нефтохим" да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. "Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и има индикации за интерес", каза Василев.

 

Тогава основният акционер в "Лукойл Нефтохим" - швейцарската "Литаско" (Litasco SA), обяви, че не е получавала никакви оферти за продажба на бургарската рафинерия, че не е в преговори по този въпрос, нито е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име. Припомняме, че в Народното събрание предстои гласуване на поредна поправка за закона за дерогацията за вноса на руски петрол, според която от 1 март до 15 март 2024 г. ще бъде забранен вносът и преработката на руски петрол в страната.

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени