Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България: Асен Василев саботира влизането на България в еврозоната

"Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво правят не са имали понятие какво правят и въпросът е бил за личното им его или някакви техни лични съображения за светлото бъдеще" - коментира той

Любомир Дацов
Любомир Дацов Източник: МФ

Влизането на България в еврозоната беше саботирано от бившия министър на финансите Асен Василев, защото когато се приемаше бюджета и различните актуализации, които бяха направени, правителството избяга и не предостави 3-годишна бюджетна прогноза.

 

Това коментира пред БГНЕС Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите (2001-2009 г.). Според финансиста, политиката започнала през 2021, ще има сериозни отражения върху бюджетния дефицит.


"Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво правят не са имали понятие какво правят и въпросът е бил за личното им его или някакви техни лични съображения за светлото бъдеще.

 

Това е много показателно и е добре да се знае в предизборната обстановка, че голяма част от решенията, които се взимаха в тази сфера и бяха предложени, чисто бюджетно са абсолютно некомпетентни.

 

Хората трябва да разбират, защото в момента върви нов тур на обещанията. Хубаво е преди да слушат тези обещания да поискат от тези, които управляваха и промениха политиката на фискална стабилност към това, което в момента излезе, първо да отговорят как ще коригират тези политики, защото европейските политики имат ограничения", казва още Дацов.

 

Той припомня, че правилото за бюджетен дефицит под 3% ще бъде възстановено от следващата година и прогнозира, че може да има сериозен натиск от Брюксел България да влезе в нормата, което може да доведе до негативни последици за кредитния рейтинг и авторитета на страната.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени