МААЕ разполага свои екипи в четирите атомни централи на Украйна

Експертите на МААЕ в Украйна ще задълбочат техническата експертиза във всяка централа, за да предотвратят ядрени аварии

Запорожка АЕЦ
Запорожка АЕЦ Източник: Telegram

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разполага свои екипи в четирите украински атомни електроцентрали, за да намали риска от тежки аварии, докато войната на Русия срещу Украйна продължава, съобщи ръководителят на агенцията Рафаел Гроси, цитиран от Асошиейтед прес.

 

МААЕ вече има постоянно присъствие в най-голямата ядрена централа в Украйна и в Европа - в Запорожие, която се контролира от руските сили от март. Международната агенция ще разположи най-малко 11 свои експерти във всяка от централите, включително в затворената АЕЦ в Чернобил, в която през 1986 г. стана смъртоносна ядрена авария, довела до разпространение на радиоактивни отпадъци над голяма част от Европа.

 

Рафаел Гроси пристигна тази седмица в Украйна, за да разположи персонал на МААЕ във всяко ядрено съоръжение в страната. В сряда той посети Чернобил, а във вторник – Ровно. Служителите ще останат толкова дълго, колкото поиска украинското правителство, каза той.

 

Експертите на МААЕ в Украйна ще задълбочат техническата експертиза във всяка централа, за да предотвратят ядрени аварии. Те ще наблюдават системите за ядрена безопасност и системите за сигурност. 

 

Запорожката атомна електроцентрала се намира на фронтовата линия на продължаващите вече 11 месеца сражения между украинските и руските сили. Руските сили превзеха съоръжението през март и оттогава то неведнъж е било подлагано на обстрел.

 

Всичките шест реактора са спрени, въпреки че централата все още е свързана с електрическата мрежа от съображения за сигурност.

 

Ръководителят на МААЕ настоява за създаване на зона за защита около централата в Запорожие, където международната агенция присъства вече повече от четири месеца.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени