МАЕ: Русия загуби най-важния си клиент и пазар - Европа и Китай не може да компенсира това. До 2030 г. Русия ще загуби около 1 трилион долара приходи от износ

"Производството и износът на нефт и газ от Русия ще намалеят през следващите години. Русия ще играе много по-малка роля в световния енергиен сектор" - казва Бирол

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: Twitter

Войната срещу Украйна окончателно лиши Русия от статута ѝ на водеща енергийна сила, като сложи край на "златния газов век" и ускори прехода към възобновяеми енергийни източници.

 

Това е заключението на Международната агенция по енергетика (МАЕ), на чиито прогнози разчитат големите индустриални западни държави, припомня Би Би Си.

 

Агресията на Русия срещу Украйна и енергийната война на Кремъл с Европа са най-големият шок за световния енергиен пазар от половин век насам, след голямата петролна криза през 70-те години на миналия век, когато арабските страни наложиха ембарго на Запада.

 

За да предотвратят подобни кризи в бъдеще, държавите, които използват изкопаеми горива, се насочиха към самостоятелен добив на нефт и газ, а за да прогнозират по-добре търсенето и предлагането, създадоха МАЕ.

 

В четвъртък тя публикува редовната си годишна прогноза, в която значителна част е посветена на Русия. "До 24 февруари Русия беше първа в света като износител на изкопаеми горива. Но Русия загуби най-важния си клиент и пазар - Европа", заяви ръководителят на МАЕ Фатих Бирол при представянето на прогнозата на брифинг.

 

Той припомни, че 75% от руския износ на газ и 55% от износа на петрол са предназначени за Европа. "За Русия ще бъде много трудно да компенсира загубата на европейския пазар. Това е трудно както от икономическа, така и от технологична и политическа гледна точка", казва Бирол.

 

Поради това производството и износът на нефт и газ от Русия ще намалеят през следващите години. Русия ще играе много по-малка роля в световния енергиен сектор.

 

Пълното въздействие на санкциите към руския петрол ще влезе в сила от следващия месец Поради това до 2030 г. Русия ще загуби около 1 трилион долара приходи от износ, изчислява МАЕ.

 

От агенцията припомнят, че Китай няма да може да компенсира отказа на Стария континент от руския газ. "Някои хора смятат, че когато Европа губи, Китай печели. Това не е толкова просто", каза Бирол на пресконференция.

 

В допълнение към инфраструктурните ограничения Китай също се променя и ръстът на търсенето на газ в Китай ще бъде много по-скромен, отколкото досега. Така че не виждаме Китай да има нужда от друг голям тръбопровод от Русия, освен вече съществуващия "Силата на Сибир".

 

В резултат на това до 2030 г. делът на Русия на световния енергиен пазар ще се свие до около 13% от миналогодишните 20%. САЩ и Близкият изток ще спечелят - техните дялове ще се увеличат. Но основният ръст ще дойде от възобновяемите енергийни източници, а не от изкопаемите горива, твърди МАЕ.

 

"В резултат на нахлуването на Русия в Украйна глобалният енергиен пейзаж се променя бързо пред очите ни. Промени се не за известно време, а за десетилетия", казва Бирол.

 

Отговорът на властите по света на кризата обещава исторически и решителен обрат към по-чиста, по-достъпна и по-сигурна енергийна система на бъдещето. Анализатори очакват до 2030 г. инвестициите в зелена енергетика да се увеличат до 2 трлн. долара

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени