МАЕ: Търсенето на електроенергия може да предизвика още три години нестабилност на пазара

Световното търсене на електроенергия е нараснало с 6% през миналата година след стабилизирането на глобалната икономика от пандемичната рецесия през 2020 г.

Ток
Ток Източник: Zonanews
Световното нарастване на търсенето на електроенергия може да предизвика още три години нестабилност на пазара и рекордно замърсяване от електроцентралите, ако държавите не направят сериозни промени в начина на производство на ток. За това предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ), пише News.bg.
 
През миналата година институцията регистрира най-рязкото досега увеличение на търсенето на електроенергия, което предизвика прекъсвания на електрозахранването в големи икономики и доведе до исторически високи цени на енергията и рекордни емисии.
 
В годишния доклад на МАЕ се посочва, че това може да продължи още три години, което ще има сериозни последици за потребителите и икономиките, ако не се извърши по-бърза структурна промяна в начина на производство на ток.
 
"Резките скокове на цените на електроенергията в последно време причиняват трудности на много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение", заяви изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол.
 
МАЕ констатира, че световното търсене на електроенергия е нараснало с 6% през миналата година след стабилизирането на глобалната икономика от пандемичната рецесия през 2020 г. Това е най-голямото увеличение от 2010 г. насам, когато икономиките започнаха да се възстановяват от световната финансова криза. Общият ръст на търсенето на електроенергия е над 1500 тераватчаса, което е най-голямото в историята.
 
Около половината от повишението на търсенето на електроенергия е само в Китай, където то се е увеличило с около 10% в сравнение с 2020 г. През втората половина на годината Китай и Индия пострадаха от прекъсвания на електрозахранването, тъй като доставките на въглища не успяха да отговорят на търсенето в техните електроцентрали.
 
Глобалното натоварване на електроенергийните системи доведе и до рекордни емисии, тъй като икономиките се обръщат към по-евтините въглищни централи, за да намалят рязко покачващите се разходи. Бирол предупреди, че емисиите от електроенергия трябва да намалеят с 55% до 2030 г., ако светът се надява да ограничи глобалното затопляне и да изпълни целта си за нулев въглероден отпечатък до 2050 г.

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени