Мартин Владимиров, енергиен експерт: Няма друг, освен политически аргумент, за противопоставяне срещу общо решение на ЕС за ембарго на руския нефт

Ако цената на сигурността на Европа е да плащаме 5-10% по-скъпо гориво, трябва да го направим, смята той

Мартин Владимиров
Мартин Владимиров

В Денят започва по БНТ, енергийният експерт Мартин Владимиров,  директор на Програма "Енергия и климат" към "Център за изследване на демокрацията" обясни: "Алтернатива на руския петрол за България съществува и страната ни може да задоволи потребностите си и в ситуация на ембарго срещу Русия".

 

Според него аргументите, с които страната ни се противопоставя на незабавното спиране на вноса на руски петрол са по-скоро политически, а цената на нефтопродуктите така или иначе се повишава. "Цените ще се повишат в целия ЕС независимо дали България се включи в ембаргото или наложи вето на това решение. Дали разликата ще е 5% или 10% по-висока, не бива да се отказваме.

 

Нека не забравяме защо се налага това ембарго. Спирането на вноса на руски петрол би задушило голяма част от приходите на руската икономика. Суровият петрол играе по-голяма роля за руската икономика- 75% от приходите.

 

Това е от ключово значение. При спиране на руски нефт за европа има ефект за добива на руски нефт в Русия и дългосрочно намаляване на възвожността Русия да добива големи количества. Ако цената на сигурността на Европа е да плащаме 5%-10% по-скъпо гориво, трябва да го направим" - каза той.

 

Мартин Владимиров допълни, че ЕС ще насърчи и използването на механизми за компенсация на поскъпването на горивата. Според него, предвид собствеността на рафинерията в Бургас, може да се очаква саботаж в случай на ембарго на вноса на руски петрол.

 

"Вероятно може да има действия от страна на Лукойл, които да саботират преработката на алтернативен нефт, но България може да задоволи търсенете на горива без използване на рафинрията. И в момента 40% от доставките на горива идват от Гърция, Румъния. Може да се разтоварват баржи с горива и на Дунав, Солун. Никой не трябва да плаши със спиране на доставки, защото това е откровена манипулация. Имаме алтернатива. Да - тя може да се окаже временно по-скъпа!

 

Казвам временно, докато новите вериги на доставки се обработят. Но никой не трябва да плаши със спиране на доставки, защото това е откровена манипулация и политически натиск срещу България." - изтъкна той.

 

 

 

 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени