Мартин Владимиров: Очаквам догодина, през първото тримесечие, борсовите цени на газа да тръгнат нагоре

"Дългосрочното решение е независимостта от самата газ. Т.е. да намаляваме използването на газ за сметка на алтернативни източници" - е съветът му

Мартин Владимиров
Мартин Владимиров Източник: Скрийншот/NOVA

Иван Хиновски и Мартин Владимиров в "Тази сутрин" по bTV за цените на газа и ще усетим ли намалението:

"Всички, които ползват природен газ ще усетят намалението веднага, при топлофикациите ще се усети малко по – натактък" - каза Хиновски.


Според Мартин Владимиров: " КЕВР от известно време държи цената по ниска от пазарната, така че да не очакваме токава голямо намаление, като при  газа".


Иван Хиновски не очаква рязко поевтиняване на цените на стоките и услугите заради газа, защото миналата година по това време той бе на по-ниска цена от сегашната.

 

Владимиров очаква догодина през първото тримесечие борсовите цени на газа да тръгнат нагоре: В момента се строят много терминали за газ в Европа, но все още има много рискове пред нас затова дългосрочното решение е независимостта от самата газ. Т.е. да намаляваме използването на газ за сметка на алтернативни източници" - е съветът му


Хиновски: "Аз лично не очаквам цените на газа да тръгнат отново нагоре след нова година защото има едно пренасищане на газ. Дори очаквам едно поевтиняване – леко политическо на цената на топлоенергията поне в София.

В момента много изгодни за отопление са супер инверторните климатици. Също така дървата и въглищата но те замърсяват и накрая централното отопление".


"Дългосрочното решение освен намалението на употребата на горива заотопление е енергийната ефективност. Държавата трябва да насочи усилията към енергийната ефективност има средства, просто трябва да се управляват по добре" - смята Владимиров.

 

Цяла Европа върви към стратегическо отделяне на независимост от Русия. България се опитва пак да мине между капките. Дългасрочно решение е България да поеме рафинерията на Лукойл под специален надзор. Това не е одържавяване. Напрактика чрез златната акция се определя нова стратегия на компанията". 


Хиновси: "Не мисля, че страната ни разполага с много лостове за намаляване на петрола, защото Лукойл е  чужда компания. Има вече тенденция и за поевтиняване на тока. В момента имаме около 250 и 300 лв цени за ден напред, което е близко до микса, който е 230 лв.".


"Две тарифи за тока е добре ако разликата м/у тях е голяма и така се насърчава пестене на ел. енергия" - е мнението на Владимиров.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени