Марулята удари 2,50 лв., краставиците - 5 лв.! Такива цени клиенти и производители не помнят

Всички торове и препарати са поскъпнали двойно

Маруля
Маруля Източник: Zonanews

2,50 лева стигна бройката маруля по сергии в Пловдив. Такава цена клиенти и производители не помнят. "Всичко се вдига, няма как и зарзаватът да остане на старите цени. А и сега е най-студеният месец", обясняват продавачи, пред "24 часа". По думите им, когато краставиците поскъпват, с тях нагоре вървят и марулите. И не само. Доматите са около 4 лева, връзка пресен лук от 4-5 стръкчета - левче, а краставиците гонят 5 лева.

 

Според производители 2,50 лв. за маруля е прекалено. Оказва се, че тя е гръцка и килограмът й струва толкова. Наши търговци обаче прилагат трик, като я пласират на бройка, която тежи около 700 грама и така печелят още. "В моя магазин има само българска маруля, която тежи около 350 грама и се предлага за 1,20 лева", обясни Марина Василева. По думите й две наши марули тежат колкото една гръцка.

 

"На борсата я вземам за 90 ст. бройката", призна Василева. И смята, че е неразумно за повече от 1,20 да се пуска на дребно. "Скъпа е и затова не я предлагаме. А и в този студ ще измръзне", обясниха търговци от Понеделник пазара. Много производители от Пловдивско са се отказали тази есен да засаждат марули в оранжерии, тъй като от години им ги изкупували на безценица. За бройка им давали не повече от 40-50 стотинки. С поскъпналата цена сега обаче мнозина съжаляват, че не са засадили. 

 

"Имам две оранжерии, които побират близо 6000 корена. Съжалявам, че не ги засадих, а стоят празни", казва Маргарита Генова от с. Чалъкови. Последния път й изкупили стоката по 40 стотинки и тя се отказала. "Това са 6000 пъти да се наведеш и изправиш при засаждането. Преди това трябва да отгледаш разсада от семки. След това искат поливане, плевене и окопаване. Когато ги сечеш от корена, пак се навеждаш и изправяш 6000 пъти", описа тя.

 

В същото време всички торове и препарати са поскъпнали двойно. А заради скока на горивата и тока масово оранжериите са засадени на 30%, твърдят търговци на зеленчуци.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени