Михаил Подоляк: Москва изнася единствено нефт, газ и война

Кремъл е заплашен от пълна енергийно ембарго от ЕС

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Информационный портал новостей Мира

След като се откаже от вноса на руски нефт и газ от Русия, Европа никога повече няма да се върне към сътрудничество в енергийната сфера с Кремъл. Това написа в профила си в Twitter съветникът на украинския президент Михаил Подоляк. 

"Нефтът и газът са единственото, което Москва изнася, освен войната. В момента, в който Европа се прехвърли към други доставчици, то тя никога повече няма да се върне назад (без значение дали ще е завършила или не войната), отбеляза той. 

 

 

Подоляк напомня, че Русия е крайно непрогнозируема държава, с която не може да има дългосрочни проекти. 

"Само преди три месеца Кремъл все още имаше "Северен поток-2". След 10 години единствената възможност руският нефт да се върне на европейския пазар ще бъде, ако го продава Татарската народна република", добавя съветникът на Зеленски. 

 

Припомняме, че в ЕС 24 % от енергийния баланс се пада на природния газ. ЕС внася 90 % от газа и 40 % от този внос е на руски газ. На 11 март председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е твърдо решен да се откаже от всички руски енергоносители - нефт, газ и въглища. 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени