Милен Керемедчиев: Преговорите с "Газпром" няма да доведат до по-ниска цена на газа! Русия за 1 г. е вдигнала 4 пъти цената, на която доставя газ на Унгария

Русия участва активно в нашия политически живот, добави той

Милен Керемедчиев
Милен Керемедчиев Източник: Скрийншот видео кадър

Преговорите с "Газпром" няма да доведат по-ниска цена на газа за България. Това прогнозира в ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

 

"Това няма да намали цената на газа. Русия за 1 г. е вдигнала 4 пъти цената, на която доставя газ на Унгария. Ако ние си мислим, че ще имаме по-преференциални цени от тази близка до Путин страна, много се лъжем", коментира той.

 

Очакванията му са най-потърпевши от високите цени да бъдат бизнесите, чието производство зависи от синьото гориво. "Инфлацията ще се увеличи. Когато ставаш неконкурентоспособен - освобождаваш работници. Есента очаквам недоволството на гражданите да се развие, което ще се отрази на изборите и на начина, по който ще се гласува", прогнозира бившият зам.-външен министър.


"Определено залитаме към Русия още от първия момент, в който падна правителството на Кирил Петков. Още след връчването на мандата на ГЕРБ и БСП, при връщането им, първата реплика на Румен Радев беше, че страната е оставена в тежка икономическа криза по отношение на енергийните доставки", добави Милен Керемедчиев. Според него русофилските партии набират скорост.

 

"Русия участва активно в нашия политически живот. Вижда се и от този изказ, който е в полза на Русия - забавеният износ на военна техника за над 1 млрд. лв. за Украйна, отърваването от старото съветско оръжие, газа - всичко това навлиза в решаваща фаза. В момент, когато България за пореден път е подтиквана от западните си партньори да се откъсне от руската зависимост", подчерта Керемедчиев.

 

Той изрази изумлението си, че служебното правителство, което ще бъде на власт 2-3 месеца, взима дългосрочни решения. "Каквато и коалиция да има, ще има такава, вероятно ще има кратък живот, но този парламент ще сформира някакво правителство. Тяхно трябва да бъде решението", убеден е бившият дипломат.

Още от "Икономика"

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко

Прочетете повече прочетете повече

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Американските санкции работят изненадващо добре, казва Малте Хъмпърт, основател на Арктическия институт, който наблюдава разширяването на Русия в региона през последните десет години

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени