"Мини Марица Изток" ЕАД ще изнася въглища за централи в Сърбия

Въглищата ще се предават на площадката на "Мини Марица-изток" и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи

Открит рудник в комплекса "Марица изток"
Открит рудник в комплекса "Марица изток" Източник: Zonanews

За пръв път в 70-годишната си история "Мини Марица Изток" ЕАД ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса "Марица-изток". Това стана възможно след подписването на 17 юни 2022 г. на договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до Белград, Сърбия.


Договорът ще бъде с действие до 30.04.2023 г., като е предвидена клауза за удължаване. За срока на договора се предвижда да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища на цена по-висока от цената, на която купуват централите в комплекса "Марица – изток".

 

Въглищата ще се предават на площадката на "Мини Марица-изток" и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи. Гарантирането на плащанията е осигурено, чрез неотменяем акредитив.


"Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса "Марица-изток" досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на "Мини Марица-изток" ЕАД.

 

Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса Марица-изток. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива", обясни инж. Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството.

Още от "Икономика"

Последни новини

Най-четени