Министър Богданов: "Ел Би Булгарикум" вече работи на максимален капацитет и със 100% българско мляко

Ще се модернизира производствената база на компанията и ще се инвестира в нови машини

Министър Богданов в производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин
Министър Богданов в производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин Източник: Пресцентър на МИ

"Ел Би Булгарикум" вече работи на максимален капацитет и със 100 процента българско мляко. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който посети производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие във Видин и се запозна в детайли с производствения процес на дружеството.

 

"Ел Би Булгарикум" няма да се приватизира", увери Богдан Богданов работниците и ръководителите на базата. Той обяви, че приоритет на държавата ще е обновяване на цялата фабрика и че ще работи за привличане на млади хора в дружеството.


На срещата с ръководството на производствената база стана ясно, че в момента във Видин дневно се произвеждат по 25 000 кофички кисело мляко и по над 6 тона прясно. Възстановено е и производството на продукти по БДС, което бе преустановено при предишното ръководство. Доставките на мляко за продуктите на "Ел Би Булгарикум" вече са удвоени, каза министърът.

 

Министър Богданов в производствената база на
Министър Богданов в производствената база на "Ел Би Булгарикум" Източник: Пресцентър на МИ

По решение на новото ръководство на компанията всеки месец се правят прозрачни конкурси за избор на доставчици на изцяло българска суровина. Министърът посочи, че този месец е закупена суровина в размер на 900 тона мляко само от български производители, което е близо 2 пъти увеличение в сравнение с миналото лято, когато изкупуваната суровина е била само 430 тона.


Качеството на продуктите трябва да се възвърне, категоричен бе Богданов. Той съобщи, че се планира дистрибуционната мрежа в региона да се увеличи, за да се скъси веригата на доставки и продуктите на "Ел Би Булгарикум" да достигат до повече клиенти. През последните месеци се наблюдаваше липсата им в магазинната мрежа. 


Богданов припомни, че при предишното ръководство на дружеството са взимани неефективни решения за продажба на продуктите под себестойността им, което е довело до големи загуби за компанията. Заради неизгодни договори с търговски вериги компанията е губела по 50 000 лева месечно. През последните месеци производството не е работило на пълен капацитет, а на едва 60 процента от него, припомни още министърът. 


Богданов разгледа производствените цехове в предприятието и констатира, че базата има нужда от спешен ремонт. "Държавата ще я реновира и ще инвестира в нови продукти и производствени машини. Модернизацията на производството е приоритет за нас", каза министърът.

 

Той съобщи, че се планира в "Ел Би Булгарикум" да се привлекат млади хора и кадри чрез възстановяване на дуалните програми. Научният център на "Ел Би Булгарикум" ще продължи да получава подкрепата на държавата и ще влезе в нов етап на развитие, благодарение на сътрудничеството си с японската компания "Мейджи", каза още министърът. 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени