Министър Богданов и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс обсъдиха политики за защита на потребителите

Акцент по време на срещата бе поставен и върху подготовката на страната ни за въвеждане на еврото

Министър Богданов и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс обсъдиха политики за защита на потребителите
Министър Богданов и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс обсъдиха политики за защита на потребителите Източник: Пресцентър на МИ

Защита на правата на потребителите в контекста на цифровата икономика и зеления преход, както и мерките в борбата с инфлацията, които е предприело правителството,  обсъдиха по време на среща в Министерството на икономиката и индустрията министър Богдан Богданов и еврокомисарят Дидие Рейндерс, с ресор "Правосъдие и защита на потребителите".

 

Министър Богданов увери еврокомисаря, че приоритет е създаването на предвидима и стабилна среда за потребителите и бизнеса у нас. В срещата участие взеха и заместник-министрите на икономиката и индустрията Ивайло Шотев и Николай Павлов.

 

Министър Богданов и Дидие Рейндерс разговаряха още за подобряване на информираността на потребителите. Акцент по време на срещата бе поставен и върху подготовката на страната ни за въвеждане на еврото. "Трябва да имаме активен механизъм, за да няма спекулации с цените при превалутиране", подчерта Богданов.

 

Двамата обсъдиха и ключови законодателни инициативи на Европейската комисия в областта на защитата на правата на потребители. Отчетен бе напредъкът в работата на България за тяхното транспониране на национално ниво. Новото законодателство има за цел да предостави повече права на потребителите в контекста на екологичния и цифров преход и да даде повече правна сигурност и стабилност на предприятията.

 

"За нас е приоритет българските потребители да имат достъп до основните хранителни продукти от малката потребителска кошница на възможно най-ниски цени на конкурентен принцип", каза министър Богданов. Той посочи инициативата "Достъпно за вас" като положителен пример за осигуряване на конкуренция на пазара и за подобряване на информираността на българските потребители. Министърът запозна еврокомисаря Дидие Рейндерс с резултатите от кампанията в посока постигане на трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост.

 

Богданов обяви, че се работи в посока справяне с предизвикателствата, свързани с различното ниво на дигитализация в различните региони на България. Дигитализацията бе определена и като ключова предпоставка за гарантиране на конкурентоспособността на българския бизнес и за осигуряването на неговия достъп до чуждестранни пазари.

 

Министър Богданов и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс обсъдиха политики за защита на потребителите
Министър Богданов и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс обсъдиха политики за защита на потребителите Източник: Пресцентър на МИ

Министърът на икономиката и еврокомисар Рейндерс откриха "Потребителски диалог" под мотото "Защита на потребителите в зеления преход и в цифровата ера – възможности и предизвикателства". Събитието се организира от Европейската комисия в сътрудничество с Министерството на икономиката и индустрията. 

 

"Потребителските диалози" в държавите-членки на ЕС са инициативи, които дават възможност да се дискутира как тясното сътрудничество и партньорства на европейско и национално ниво, може да доведе до по-бързи и по-трайни резултати. Целта на тези събития е да се изслушат националните правоприлагащи органи, както и други заинтересовани страни.

 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени