Министър Богданов орязва заплатите на шефовете в държавните фирми, някои получавали по 12 000 лв. месечно

Наскоро финансовият министър Асен Василев също обяви, че възнамерява да освети огромните разлики в заплащането в публичния сектор

Богдан Богданов
Богдан Богданов Източник: БГНЕС

Министърът на икономиката Богдан Богданов предприема действия за значително намаляване на разходите за възнагражденията на директорските бордове на дружествата под шапката на Министерството на икономиката и индустрията, съобщиха от ведомството.

 

С цел оздравяване и подобряване на ефективността на работата на държавните предприятия в икономическото министерство са извършили анализ на финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители. Установено било, че въпреки множеството управленски проблеми и незадоволителни финансови резултати, ръководствата на тези предприятия получават изключително високи възнаграждения от над 12 хил. лв. месечно.

 

Затова министър Богданов ще намали значително възнагражденията на шефовете в директорските и надзорните съвети. Право на това му давал Законът за публичните предприятия и правилника за прилагане на закона. Освен заплатите ще бъдат орязани и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване.

 

В някои от дружествата продължават проверки на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество, се казва в съобщение на министерството.

 

В МИИ ще бъде изработена програма по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия, която ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г. Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата. В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024-2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол.

 

Наскоро финансовият министър Асен Василев също обяви, че възнамерява да освети огромните разлики в заплащането в публичния сектор. В интервю пред "Дарик радио" Василев коментира: "Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера. Не е нормално директор на държавна болница да взима 40-50 пъти над средното за болницата.

 

Това означава 80 000 лв. на месец, имаше и други публични данни за 30-40 000 на месец". Той даде пример и с членове на бордове, които без да са изпълнителни директори взимали от порядъка на 15 000 лв. месечно.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени