Министър Богданов: Ръстът на БВП може да е 3-5%, ако влезем в Еврозоната и Шенген

Министърът на икономиката и румънският му колега посетиха Дунав мост

Министър Богдан Богданов
Министър Богдан Богданов

Министърът на икономиката Богдан Богданов очаква от присъединяването на България в Шенген и в Еврозоната ръст на БВП между 3% и 5%.

 

"Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа", допълни Богданов.

 

"Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз". Така коментира темата министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa на Румъния Щефaн-Paдy Oпpя.

 

Двамата министри обсъдиха логистичните трудности на границата при Дунав мост, които затрудняват инвеститорите и бизнесите от цяла Европа.

 

Министър Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни. По неговите думи над 6 часа са изчакванията на границата, в определен период от време, само на тежкотоварния трафик.

 

"Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако милионите камиони, които минават през България, чакат по толкова време", каза още той.

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени