Министър Даниела Везиева: Протестите са инспирирани и са атака срещу правителството

На въпрос защо се създава впечатление, че се провалят във всичко, Везиева каза, че служебното правителство има малко време

Даниела Везиева
Даниела Везиева Източник: NOVA
"Ние сме служебен кабинет с много сложна задача. Налага ни се да решаваме системни проблеми. Една част от протестите са резонни, а друга инспирирани. Определено има политически план, който е атака срещу служебното правителство". Това заяви в студиото на "Здравей, България" по NOVA министърът на икономиката Даниела Везиева.
 
"Към 2021 г. ние не сме подготвени за този преход. През Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се подготвим за дълъг и плавен преход. Икономиката и енергетиката ни са изцяло ориентирани към въглищния добив - 75 % от енергетиката работи с въглищен добив", коментира Везиева.
 
На въпрос защо се създава впечатление, че се провалят във всичко, Везиева каза, че служебното правителство има малко време.
 
"Създаването на допълнителни възможности за участие във Фондовата борса се нарича "Клирингова къща". Това е механизъм, който наистина ще балансира процеса между производител, търговец и краен потребител. Ще има сигурен ефект върху цените", каза министърът на икономиката.
 
"Направихме промяна в методологията на КЕВР. Има промяна от 1 юли заради която всички малки и средни предприятия излязоха на пазара. Много от тях не са сключили дългосрочни договори и това е причината да участват в най-скъпия пазар – т.нар. "ден напред", подчерта Везиева.
 
Тя обясни, че новият дълг е планиран и е в рамките на утвърдения и актуализиран бюджет за тази година.
 
Служебният кабинет ще го внесе в края на седмицата и в четвъртък ще бъде гласуван. В петък той ще бъде внесен в Европейската комисия. Предстои тежка битка по защитата на този план и сроковете в него. Ще бъдем водени само от националния интерес", каза Везиева.
 
"Ние ще искаме по-гъвкава политика за въглеродните емисии. Този срок, за който говорим, също е въпрос на преговори".
 
"По отношение на ДДС и намалената ставка за храните, определено считам, че това трябва да продължи като тенденция и политика. Това ще подпомогне компенсанцията на инфлацията, защото ние нямаме особено големи механизми за потискането й", обясни икономическият министър.
 
"Аз съм абсолютно съгласна, че трябва да има добра грижа за Маришкия басейн и всички свързани с добивната дейност. Тази тема обаче не е от вчера. Въпросът е как държавата ще се подготви за прехода. Средствата, които ще дойдат по Плана за възстановяване, не са малко и ако ние ги усвоим правилно, в края на периода ще имаме добре работеща икономика", добави Даниела Везиева.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени