Министър Гвоздейков очаква до 2027 г. влакът София – Бургас да стига за 3 часа

По думите му тогава влаковете ще могат да се движат с до 160 км/ч

Министър Георги Гвоздейков
Министър Георги Гвоздейков Източник: Пресцентър на МТС

През 2027 г. разстоянието между София и Бургас би трябвало да се изминава за около 3 часа с влак. Това ще се случи само ако дотогава България успее да довърши модернизацията на жп линиите си, която се финансира с евросредства.

 

Това се разбра от интервю на служебния транспортен министър Георги Гвоздейков за NOVA. По думите му тогава влаковете ще могат да се движат с до 160 км/ч и така 360-километровото разстояние между София и Бургас ще може да се взима за 3 часа.

 

На въпрос защо не може да бъде постигната по-висока скорост, каквато има в други европейски държави, Гвоздейков заяви, че трябва да се питат проектантите защо е заложена по-ниска максимална скорост.

 

Така на практика вагоните втора ръка от немските железници никога няма да могат да развият потенциала си. Те могат да се движат със скорост от 200 км/ч.

 

На въпрос защо големите градове в България не са свързани и пътуването между тях отнема толкова време, Гвоздейков заяви, че проблемът е в националната транспортна схема. По думите му тя трябва да бъде оптимизирана, така че да има идеална връзка между влак, автобус и самолет.

 

По думите му министерството има ангажимент да подреди схемата, за да осигури свързаност, но общините имат ангажимент да осъществяват свързаност между градовете.

Още от "Икономика"

Премиерът Главчев: България е основен двигател на инициативата за Вертикален коридор, която ще гарантира газови доставки

Според Владимир Малинов увеличаването на капацитети за пренос между Гърция и България и България и Румъния, дава възможност за допълнителни доставки от алтернативни източници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени