Министър Гвоздейков очаква до 2027 г. влакът София – Бургас да стига за 3 часа

По думите му тогава влаковете ще могат да се движат с до 160 км/ч

Министър Георги Гвоздейков
Министър Георги Гвоздейков Източник: Пресцентър на МТС

През 2027 г. разстоянието между София и Бургас би трябвало да се изминава за около 3 часа с влак. Това ще се случи само ако дотогава България успее да довърши модернизацията на жп линиите си, която се финансира с евросредства.

 

Това се разбра от интервю на служебния транспортен министър Георги Гвоздейков за NOVA. По думите му тогава влаковете ще могат да се движат с до 160 км/ч и така 360-километровото разстояние между София и Бургас ще може да се взима за 3 часа.

 

На въпрос защо не може да бъде постигната по-висока скорост, каквато има в други европейски държави, Гвоздейков заяви, че трябва да се питат проектантите защо е заложена по-ниска максимална скорост.

 

Така на практика вагоните втора ръка от немските железници никога няма да могат да развият потенциала си. Те могат да се движат със скорост от 200 км/ч.

 

На въпрос защо големите градове в България не са свързани и пътуването между тях отнема толкова време, Гвоздейков заяви, че проблемът е в националната транспортна схема. По думите му тя трябва да бъде оптимизирана, така че да има идеална връзка между влак, автобус и самолет.

 

По думите му министерството има ангажимент да подреди схемата, за да осигури свързаност, но общините имат ангажимент да осъществяват свързаност между градовете.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности ще осигури сигурна и чиста енергия за България

В пиковите моменти от изграждането на нови ядрени мощности очакваме пряко ангажираните на площадката да достигат 10 000 души", акцентира министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Споразумението за предоставяне на клирингови услуги между "Газов Хъб Балкан" и KELER CCP ще допринесе

Внедряване на услуги за клиринг и сетълмент за българския пазар ще допринесе за подобряване на функционирането на регионалния газов пазар

Прочетете повече прочетете повече

ЕС утвърди новите санкции срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ

Въвежда се забрана на използването на Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от европейските санкции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени