Министър Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

По мярката "60 на 40" са подкрепени 250 хил. работни места, по мярката за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са платени над 29 млн. лв. и са подкрепени над 27 хил. работни места, над 2000 работодатели, каза в предаването "Неделя 150 " по БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: МИ

"Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата - на стойност 116 млн. лева. Това е по линия на средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", разработена заедно с НАП", каза  министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той посочи, че бюрата по труда ще работят допълнително, за да може да края на януари да бъдат изплатени всички компенсации за декември. Средствата са налични, категоричен беше министър Борисов.

По мярката "60 на 40" са подкрепени 250 хил. работни места, по мярката за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са платени над 29 млн. лв. и са подкрепени над 27 хил. работни места, над 2000 работодатели, обясни Борисов. По думите му до "60 на 40" е до март, но финансовият ресурс за нея е осигурен до септември.

"Всички министри водим диалог с браншовите организации. Търсим баланс между здравето и работата на бизнеса. Правителството реализира мерки в много кратки срокове , променихме законодателство.  Още едни 26 млн. лева тръгват към бизнеса през януари", обобщи министърът на икономиката и добави, че през следващите месеци около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса като подпомагане от държавата заради втория локдаун.
"Мерките покриват кодовете на затворените дейности. Засегнатият бизнес ще бъде подпомогнат по линия на Министерството на икономиката с 380 млн.лв. По мярката за  микро и малки предприятия 3354 проекта  са одобрени за 26 млн. За средните предприятия 233 млн. лв. ще достигнат до бизнеса. Със средствата от React.eu ще направим мярката за "големите малки" за компании с оборот над 500 хил.лв. и ще останат пари за още една мярка за ликвидност", добави Лъчезар Борисов.

Според него 2020-а година завършва със спад около 4% според различни прогнози и определи това като успех, тъй като очакванията са били за спад над 5%.

"Може би през 2021-ва ще имаме икономически растеж, който да покрие около 80% загубеното в кризисния период. Това е допълнено с добрите макроикономически и финансови параметри за дефицита и дълга. България по тези и по още два показателя ще бъде лидер в ЕС".

България е единствената държава в ЕС, която по време на криза си запази потреблението, заяви министърът на икономиката.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени