Министър Малинов и помощник-държавният секретар посланик О'Брайън препотвърдиха стратегическото сътрудничество между България и САЩ

По време на посещението си във Вашингтон министър Владимир Малинов разговаря и със заместник-секретаря в Държавния департамент Кимбърли Харингтън

Владимир Малинов и Джеймс О`Брайън
Владимир Малинов и Джеймс О`Брайън Източник: Пресцентър на МЕ

В последния ден от своето посещение във Вашингтон енергийният министър Владимир Малинов проведе ключови срещи в Държавния департамент на САЩ. Въпреки изключително натоварената програма на посланик Джеймс О'Брайън, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на САЩ, той се срещна с министър Малинов.

 

Те обсъдиха напредъка по приоритетните и за двете страни проекти за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор. Малинов и помощник-държавния секретар О'Брайън акцентираха върху своя взаимен ангажимент за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството във всички сектори в областта на енергетиката. Двамата изразиха надежда, че след предстоящите избори у нас политическите партии с евроатлантически ценности ще очертаят общи приоритети за създаване на стабилно управленско мнозинство с дългосрочна визия за развитието на България и затвърждаването й водещ фактор в региона.

 

"Българската страна е предприела всички необходими действия за навременната реализация на инициативата за Вертикален газов коридор. Нейното основно предимство е, че за изпълнението й ще се използва в максимална степен вече наличната газопреносна инфраструктура", подчерта Малинов по време на разговора с посланик Джеймс О'Брайън.

 

Двамата дискутираха и предприетите стъпки за диверсификация в областта на ядрената енергетика в България, както и бъдещето на малките модулни реактори. Подчертан бе напредъкът по проекта за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Те се обединиха и около това, че за поддържане киберсигурността на стратегическите обекти от енергийния сектор България ще разчита на опита на партньорите ни от САЩ.

 

По време на посещението си във Вашингтон министър Владимир Малинов разговаря и със заместник-секретаря в Държавния департамент на Съединените американски щати Кимбърли Харингтън.

 

Владимир Малинов разговаря и със заместник-секретаря в Държавния департамент на Съединените американски щати Кимбърли Харингтън.
Владимир Малинов разговаря и със заместник-секретаря в Държавния департамент на Съединените американски щати Кимбърли Харингтън. Източник: Пресцентър на МЕ

"Уверени сме, че с продължаване на институционалната и законодателната подкрепа, Вертикалният газов коридор ще бъде изграден в най-кратки срокове, като гарантира енергийната сигурност на региона и позволи продължаване използването на украинската газова инфраструктура след спиране на транзита на руски природен газ от началото на 2025 г.", подчерта той.

 

От страна на заместник-секретаря Харингтън бе препотвърдена подкрепата на Съединените американски щати за Вертикалния коридор като стратегически маршрут за доставка на втечнен природен газ от САЩ за целия регион на Югоизточна Европа.

 

Министър Малинов и заместник-секретаря Харингтън отбелязаха отличното сътрудничество между българската страна и американската компания Уестингхаус, което ще продължи през целия процес на изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

 

"Реалната диверсификация на ядрено гориво вече е факт за централата в Козлодуй, в която следващата седмица ще бъдат заредени първите касети американско гориво", акцентира Малинов.

Още от "Икономика"

Премиерът Главчев: България е основен двигател на инициативата за Вертикален коридор, която ще гарантира газови доставки

Според Владимир Малинов увеличаването на капацитети за пренос между Гърция и България и България и Румъния, дава възможност за допълнителни доставки от алтернативни източници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени