Министър Малинов: Надявам се проверката на европрокуратурата в "Булгартрансгаз" да приключи бързо, за да няма забавяне на стратегическия проект за разширение на "Чирен"

Енергийният министър ще разпореди днес временно спиране на дейностите по разширение на газовото хранилище до приключване на проверката

Министърът на енергетиката Владимир Малинов и изпълнителният директор на газовото дружество Кирил Равначки
Министърът на енергетиката Владимир Малинов и изпълнителният директор на газовото дружество Кирил Равначки Източник: Пресцентър на МЕ

"Надявам се проверката на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" ЕАД по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен да приключи в най-кратки срокове, за да не допуснем забавяне на проекта, който е ключов за диверсификацията и енергийната сигурност в региона".

 

Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов, който говори пред журналисти по темата заедно с изпълнителния директор на газовото дружество Кирил Равначки. Както е известно, от вчера представители на Европейската прокуратура инспектират извършените дейности по проекта за разширение на газовото хранилище, които се финансират с европейски средства в размер на близо 78 млн. евро. Ръководството и служителите на "Булгартрансгаз" оказват пълно съдействие на европейските прокурори за изясняване на обективната истина.

 

"Адмирирам проверката, чрез която могат да се установят фактите и да се защитят националните интереси", каза министър Малинов и допълни, че обществената поръчка за "устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация  на строеж: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен-сондажен фонд" вече е била проверявана от Агенцията за държавна финансова инспекция, която не е установила нарушения.

 

Газохранилище
Газохранилище "Чирен" Източник: Zonanews

По договора, сключен между "Булгартрансгаз" и консорциума няма актувани дейности, няма предявени искания за плащане и не са извършвани плащания (освен авансово), стана ясно от думите на енергийния министър.

 

Министър Малинов обяви, че още днес ще разпореди на органите за управление на "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД временно да спрат дейностите по изпълнение на договора до приключване на проверката от страна на Европейската прокуратура.

 

"Диверсификацията на газовите доставки без реализация на проекта за терминал за втечнен природен газ в Александруполис и без разширението на газовото хранилище в Чирен е невъзможна", коментира енергийният министър геополитическата обстановка.

Още от "Икономика"

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Японската корпорация Тошиба ще съдейства на България за максимално бързо възстановяване работата на ПАВЕЦ "Чаира"

Сътрудничеството между български и японски компании за постигане на енергийна трансформация в нашата страна бе една от централните теми

Прочетете повече прочетете повече

50 години АЕЦ "Козлодуй": Най-голямото постижение за това време е производството на повече от 708 млн. мегаватчаса елене

Уважение и благодарност за личния принос заслужават всички работили през годините и работещи в АЕЦ "Козлодуй, заяви изпълнителният директор Иван Андреев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени