Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок "Хан Аспарух"

 Перспективите за търсенето на нефт и газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух", разположен в изключителната икономическа зона на България в Ч...

Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок "Хан Аспарух"
Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок "Хан Аспарух" Източник: Пресцентър на МЕ

 Перспективите за търсенето на нефт и газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух", разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море, след оттеглянето на френската "Тотал" от проекта бяха основна тема на разговора между министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на румънската "ОМВ Петром" – дъщерно дружество на австрийската ОМВ.

 

Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок
Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок "Хан Аспарух" Източник: Пресцентър на МЕ

"За българската страна потенциалният местен добив е с ключово значение за постигане на целите за диверсификация на източниците на енергийни ресурси. Разработването на местно находище би гарантирало енергийната сигурност и независимост на страната и ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на икономиката. Продължаването на проучванията в потенциално перспективни находища като "Хан Аспарух" е условие за ефективно постигане на тези цели", подчерта министър Малинов по време на срещата.

 

Роб Добинс, ръководител международни отношения и активи на ОМВ Петром (вляво)
Роб Добинс, ръководител международни отношения и активи на ОМВ Петром (вляво) Източник: Пресцентър на МЕ

Роб Добинс, ръководител международни отношения и активи на ОМВ Петром, запозна енергийния министър с предстоящите стъпки за продължаване на търсещо-проучвателните дейности в блока. По време на разговора стана ясно, че ОМВ оценява високо потенциала на блока в Черно море. В момента компанията е в процес на търсене на нов акционер в консорциума, като разглежда и възможността за сътрудничество с местна компания, което бе приветствано от страна на Министерството на енергетиката. 

 

Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух" е подписан на 29 август 2012 г. с "Тотал Е&П България" и е с петгодишен срок. През 2013 г. към Тотал се присъединяват "ОМВ Офшор България" ГМбХ и "Репсол България" Б.В. През 2020 г. "Репсол България" Б.В. прехвърля своя дял на останалите двама акционери - "Тотал Е&П България" и "ОМВ Офшор България" ГМбХ. В началото на тази година стана ясно, че Тотал се оттегля от проекта.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени