Министър Малинов: Ще изпълня решението на парламента за споразумението с "Боташ"

На въпрос дали България губи от този договор Владимир Малинов обясни, че иска първо да се запознае в детайли с търговския договор между "Булгаргаз" и "Боташ"

Премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов в АЕЦ "Козлодуй"
Премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов в АЕЦ "Козлодуй" Източник: Пресцентър на МС

Министърът на енергетиката Владимир Малинов очаква да получи решението на Народното събрание за предоговаряне на Споразумението между "Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания "Боташ", взето вчера в пленарна зала и ще го изпълни в пълен обем, обяви той пред журналисти днес в АЕЦ "Козлодуй".

 

"В момента, в който го получа, ще възложа съответно на "Булгаргаз" и на колегите от Български енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към "Боташ", коментира министърът.

 

На въпрос дали България губи от този договор Владимир Малинов обясни, че иска първо да се запознае в детайли с търговския договор между "Булгаргаз" и "Боташ", като това дали губи българската страна ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още в рамките на следващата седмица.

 

Министър Малинов, заедно с министър-председателя Димитър Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ "Козлодуй", за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, произведени от "Уестингхаус Електрик - Швеция" за пети блок на централата.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени