Министър Николов: Стимулираме инвестиции във високотехнологични производства

Той участва в Осмата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с посланици

министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на Осмата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с посланици
министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на Осмата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с посланици Източник: Пресцентър на МИИ

 Сред  водещите ни приоритети са запазването на икономическата и финансовата стабилност в страната и продължаване на дейностите по присъединяване на България към Шенген, Еврозоната и ОИСР. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на Осмата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с посланици, която  се провежда под патронажа на Министерството на външните работи и в партньорство с представители на дипломатическия корпус у нас.


"Ковид пандемията и военните конфликти показаха на Европа, че икономическата сигурност не е даденост, че трябва да бъдем обединени, за да можем да гарантираме устойчивото икономическо развитие на държавите", посочи той в изказването си пред форума.


Министър Николов подчерта, че инфраструктурната свързаност, енергийният сектор, дигитализацията и ИТ секторът са ключови за развитието на цяла Европа, а инвестициите в инфраструктурата, в зелената свързаност и в индустриалните зони са ключови за региона.

 

"През последното десетилетие страната ни се развива с динамични темпове и представлява важна част от цялостната бизнес екосистема в рамките на Европейския съюз", каза икономическият министър. Той бе категоричен, че  развитието на икономиката ни е тясно обвързано с основните хоризонтални приоритети на Европейския съюз за ускорена цифровизация и интегриране на моделите на кръговата икономика. "България неотклонно следва тенденция на дигитализация на бизнес процесите и демонстрира напредък в много отношения", добави министърът на икономиката.


"Политиката ни е насочена към стимулиране на инвестициите във високотехнологични производства, пазарното внедряване на иновациите и въвеждане на нови технологии, както в производствените процеси, така и в създаването на нови продукти и услуги, за изграждане на конкурентоспособна, ресурсно-ефективна нисковъглеродна индустрия", изтъкна още икономическият министър.

 

Той увери, че се работи активно за създаване на благоприятна институционална среда за работа на бизнеса, включително чрез създаване на индустриална екосистема от индустриални паркове в цялата страна, чрез изграждане на поготвени индустриални терени и създаване на условия за развитие на научноизследователска и развойна дейност. 


Д-р Николов бе категоричен, че каквито и цели да си поставяме в икономически или технологичен аспект, няма как да ги постигнем без да развиваме и човешкия потенциал. "Развитието на кадрите е дългосрочно решение и основните предизвикателства пред бизнеса са свързани именно с това", добави той. 


Икономическият министър подчерта още, че особено внимание се отделя както на регионалното измерение за равномерно развитие на всички региони на страната, така и на секторното измерение за привличане на инвестиции в дейности с висока добавена стойност.  

 

По думите му Европа разполага с всички предпоставки да стане един от лидерите във високотехнологичните сектори, а България и секторите мехатроника, електроника и микроелектроника могат да имат важна роля в този процес.


Николов увери, че компаниите, независимо дали са български или чуждестранни, могат да разчитат на институционална подкрепа от страна на Министерството на икономиката и индустрията.

Още от "Икономика"

Агенцията за търговия и развитие на САЩ ще финансира предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-За

Планира се инициираният от ЕСО ЕАД проект да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия

Прочетете повече прочетете повече

Балтийските републики скъсват всякакви връзки с Москва, отделиха се от електропреносната мрежа на Русия

Стабилността на електропреносните им мрежи зависи от управляващите в Москва, което правителствата в Талин, Рига и Вилнюс разглеждат като риск за сигурността на страните си

Прочетете повече прочетете повече

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени