Министър Петко Николов: Службите по търговско-икономическите въпроси трябва да работят приоритетно за насърчаване на българския износ и за привличане на чуждестранни инвестиции

Той посочи данните на различни доклади и изследвания, според които общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство се оценява на над 1 милиард лева годишн

Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят
Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят Източник: Пресцентър на МИ

"Дейността на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) трябва да бъде насочена приоритетно към насърчаване на българския износ и към привличане на чуждестранни инвестиции, които да способстват за ефективното преструктуриране на икономиката, устойчивото развитие на българския бизнес и повишаването на жизнения стандарт и качеството на живот у нас". Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят.


В рамките на онлайн заседанието бяха обсъдени икономическите приоритетите на правителството, начините за подобряване на работата на търговските представители зад граница, както и резултатите, които постига страната ни във външноикономически план.


Акцент в дейностите на Службите по търговско-икономическите въпроси министър Николов постави върху идентифицирането на нови пазарни възможности, създаването на нови връзки и  подпомагането на българските компании в навлизането им на чужди пазари и разширяването на присъствието им на традиционни такива. 


Министър Петко Николов отбеляза, че следва да се търси нов проактивен подход, за да се възобнови интересът към изнасяне на производства и услуги в България, особено във високотехнологични и иновативни сектори. "С оглед предизвикателствата пред големите европейски икономики, отварянето на нови пазари за българския бизнес, извън ЕС, ще ни донесе много ползи", каза д-р Петко Николов.

 

На видеоконферентния разговор с търговските аташета той обърна внимание на необходимостта от полагането на максимални усилия за промотиране на възможностите на страната, за разширяване на контактите и за отключване на нереализирания потенциал на множество близки или далечни дестинации.


Като водеща цел на Министерството на икономиката и индустрията, той очерта превръщането на СТИВ, която е към ведомството, в реален фактор за генериране на предложения и възможни решения при изпълнение на приоритетите на външноикономическата, инвестиционната и търговската политики.


Министър Петко Николов обърна внимание и на необходимостта от ускоряване на процесите по приемане на страната ни в Шенген и за присъединяването й към ОИСР, което ще даде значителен стимул и тласък на българската икономика. "Всяко отлагане на пълното ни приемане в Шенгенското пространство ще е причина за по-големи пропуснати ползи, както за българската и румънската, така и за икономиките в региона", зави министър Николов.

 

Той посочи данните на различни доклади и изследвания, според които общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство се оценява на над 1 милиард лева годишно. 


Д-р Петко Николов подчерта важността на работата на икономическите съветници в СТИВ в чужбина. "От изключително значение е активизирането на усилията за утвърждаването на страната ни като разпознаваем, стабилен и надежден инвестиционен и търговски партньор, както и за разширяването на възможностите за българските предприятия зад граница", подчерта икономическият министър.


В рамките на онлайн срещата бяха споделени добри практики и опит за стъпването на България в иновационните и високотехнологични пазари и вериги за доставка. Бяха обсъдени възможностите и инструментите за позитивно позициониране на страната ни чрез презентиране на нейните предимствата. В тази връзка бе взето решение за проактивен проактивен подход в посока участието на страната ни в международни изложения и панаири чрез национални щандове и с активното участие на българския бизнес.


В заключение той благодари на СТИВ за приноса им за създаването и поддържането на стабилни икономически отношения, както и за привличането на чуждестранни инвестиции в България.


В онлайн срещата взеха участие всички икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят, заместник-министър Николай Павлов и представители на икономическото ведомство.

Още от "Икономика"

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Японската корпорация Тошиба ще съдейства на България за максимално бързо възстановяване работата на ПАВЕЦ "Чаира"

Сътрудничеството между български и японски компании за постигане на енергийна трансформация в нашата страна бе една от централните теми

Прочетете повече прочетете повече

50 години АЕЦ "Козлодуй": Най-голямото постижение за това време е производството на повече от 708 млн. мегаватчаса елене

Уважение и благодарност за личния принос заслужават всички работили през годините и работещи в АЕЦ "Козлодуй, заяви изпълнителният директор Иван Андреев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени