Министър Радев представи проекта за Вертикален газов коридор на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика"

Бяха обсъдени сигурността на енергийните доставки и подготовката за следващия зимен период

Министър Радев представи проекта за Вертикален газов коридор на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика"
Министър Радев представи проекта за Вертикален газов коридор на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика" Източник: Пресцентър на МЕ

 

Сигурността на енергийните доставки и подготовката за следващия зимен сезон бяха основните теми в проведения на 4 март 2024 г. Съвет на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика".  Министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че енергийната трансформация следва да гарантира националната и енергийна сигурност, което при настоящите геополитически предизвикателства е невъзможно без регионална солидарност и сътрудничество в региона на Югоизточна, Източна и Централна Европа.

 

Министърът на енергетиката подчерта продължаващите усилия на България по отношение на диверсификацията на енергийните източници, включително ядреното гориво и доставките на природен газ, както и развитие на мрежовата свързаност със съседните страни. Той акцентира върху критичната роля за диверсификацията на доставките и транзита на природен газ за Централна и Югоизточна Европа на въведените в експлоатация междусистемни газови връзки с Румъния, Гърция и Сърбия, като допълни, че очакваното през април откриване на терминала за ВПГ в Александруполис допълнително ще подкрепи постигнатото в тази посока. В допълнение, проектът за удвояване на капацитета на подземното газово хранилище, който се изпълнява в момента, ще допринесе също за енергийната сигурност.

 

Вертикален газов коридор
Вертикален газов коридор Източник: Gastrade

Основен акцент министър Румен Радев постави върху проекта за Вертикален газов коридор, който е ключов за страните от региона на Централна и Югоизточна Европа, особено на фона на очакваното предстоящо спиране на транзита на руски газ през Украйна от 1 януари 2025 г. 

 

"Проектът за Вертикален газов коридор е стратегически общ проект, в който участват Гърция, България, Румъния, Унгария, а вече и Словакия, Украйна и Молдова, и засяга сигурността на доставките, устойчивостта и диверсификацията за Югоизточна, Централна и Източна Европа. Този проект е основен за отключването на огромния потенциал на украинската газова мрежа", заяви министър Радев. Той изрази позиция, че европейските усилия трябва да се съсредоточат върху този регион, включително и чрез осигуряване на необходимата финансова подкрепа от страна на ЕС.   

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени