Министърът на енергетиката каза кога ще стартира 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

поред Теменужка Петкова най-добрият вариант е да може да се използват и двата реактора от АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: NOVA NEWS

В предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS министър Теменужка Петкова заяви, че "7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде започнат след като бъде изготвен правен анализ и доклад. Трябва да бъдат направени и анализи за ядрената безопасност".

"Горивото за АЕЦ трябва да бъде лицензирано, провежда се търг и се избира на база на най-добри икономически условия. А едва след мащабното обществено обсъждане може да се пристъпи към изготвяне на проект", посочи тя. Според министъра най-добрият вариант е да може да се използват и двата реактора от АЕЦ "Белене".

"Важно е да гарантираме нашата национална и енергийна сигурност и това не е свързано с новата администрация на САЩ. Климатичната неутралност ни изправя пред сериозни предизвикателства, затова изграждаме мощности, които не генерират емисии", допълни Теменужка Петкова.

"Трябва да изграждаме нови мощности, за да развиваме своята енергетика. Налице са всички предпоставки да очакваме да се изгради нова ядрена мощност", обясни тя.

По нейните думи IP 1000 е една от ядрените технологии, които обсъждаме да получим, а от Уестинг Хаус ще участват в  изграждането на нова ядрена мощност у нас. 

Министърът сподели, че чрез "Балкански поток" диверсифицирахме маршрута за доставка на природен газ до България и е налице свободен капацитет от 3 млрд. м3 газ. А договорът за производство на тръби за интерконектора с Гърция е приключен и тече процесът по заваряване.

"Цената на електроенергията няма да бъде повишена", увери министърът.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Калин Стоянов: Лицето Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков. Там е получавал инструкции срещу мен

Питам се, дали ако се бях поддал на натиск и го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, както настояваха други високопоставени хора, сега щеше ли толкова откровено да внушава неистини по мой адрес, заявява вътрешният министър

Последни новини

Най-четени