Министърът на енергетиката Румен Радев и генералният директор на ГД "Енергетика" в ЕК Дите Юл Йоргенсен обсъдиха междусистемната свързаност и развитието на ВЕИ в региона

Г-жа Йоргенсен посети диспечерските управления на "Булгартрансгаз" ЕАД и "ЕСО" ЕАД

Министърът на енергетиката Румен Радев и генералният директор на ГД „Енергетика“ в ЕК Дите Юл Йоргенсен обсъдиха междусистемната свързаност и развитието на ВЕИ в региона
Министърът на енергетиката Румен Радев и генералният директор на ГД „Енергетика“ в ЕК Дите Юл Йоргенсен обсъдиха междусистемната свързаност и развитието на ВЕИ в региона Източник: Пресцентър на МИИ

Засилването на междусистемната електроенергийна и газова свързаност между България, Гърция и Румъния, особено в контекста на увеличените ВЕИ амбиции и възможностите за реализация на сериозния енергиен потенциал в региона, бяха сред основните обсъдени теми по време на посещението на генералния директор на ГД "Енергетика" в ЕК Дите Юл Йоргенсен в България.

 

Тя се срещна с министъра на енергетиката Румен Радев, заместник-министрите Ива Петрова и Красимир Ненов, както и с изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и директорът на Централна диспечерско управление на "ЕСО" ЕАД Димитър Зарчев.

 

Г-жа Йоргенсен посети диспечерските управления на "Булгартрансгаз" ЕАД и "ЕСО" ЕАД, както и подстанция "Искър Индустрия", обновена с европейско финансиране по инвестиция C4.I4 "Цифрова трансформация на електропреносната мрежа", част от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

 

По време на с

Електроенергиен системен оператор (ЕСО)
Електроенергиен системен оператор (ЕСО) Източник: Пресцентър на МИИ


рещата беше поставен акцент върху необходимостта от укрепване на преносната инфраструктура, включително в рамките на проекта за Вертикалния газов коридор.

 

Беше засегната и темата за сигурността на системата, като Димитър Зарчев от ЕСО ЕАД представи планове за разширяването на електропреносната мрежа, която има ключова роля за интегрирането на повече ВЕИ.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени