Министърът на енергетиката: Започнахме процедура и за блок 8 на АЕЦ "Козлодуй"

Разполагаме с площадка и инфраструктура, но планираме и допълнително изграждане

Министърът на енергетиката Румен Радев
Министърът на енергетиката Румен Радев Източник: Zonanews

"Вече започнахме процедурата по оценка на въздействие върху околната среда и за блок 8 на АЕЦ "Козлодуй". Това каза министърът на енергетиката Румен Радев. По думите му целта е към 2034 г. България да има присъединена към мрежата и функционираща част от новите мощности от блок 7 на централата, както и около 2-3 години по-късно да има и работещ блок 8. 

 

"Разполагаме с площадка и инфраструктура, но планираме и допълнително изграждане на инфраструктура за тази площадка 2, така че и тя да е подходяща, а не само за блок номер 7", каза министър Радев. Той припомни, че технологията, която е избрана за блоковете 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй", е AP 1000.

 

Министърът допълни, че това е продължение на усилията, които се полагат и на междуправителствено ниво между САЩ и България. Министърът информира, че вече има мандат за подписване на междуправителственото споразумение между двете държави. Радев се надява това да стане в рамките на следващия месец.

 

"Всички текстове са съгласувани и уточнени между партньорите", изтъкна министърът на енергетиката и уточни, че това споразумение не се фокусира само върху избора на ядрения остров и на тази технология, но и позволява по-широко сътрудничество в обмена на знания, опит, информация, развитие на кадри, допълнителни технологии.

 

Освен това ще се развиват и взаимни проекти в частта на преработката и дългосрочното съхранение на високорадиоактивни отпадъци. "Има и утвърден работен график, по който се работи", поясни Радев, цитиран от БТА.

 

Той уточни, че по него в момента България е в процедура на покана на потенциални строители за блок 7 и след това за блок 8. Към тях има определени изисквания. До 2 февруари трябва да са готови първите апликационни форми, за да се направи една кратка листа с квалифицирани строители. След това ще започнат преговори и съответно ще се направи избор на партньор и строител, за да може към юни тази година да се оформи и споразумение за това. То ще бъде съобразено с доставчика на инженерното решение с избраната технология AP 1000. Остава въпросът да се избере и доставчикът на турбинното оборудване.

 

"Задачата е до лятото на следващата година да се приключи с инженеринг първа фаза и да има възможността да се премине към приемане на окончателно инвестиционно решение. След това ще се възложи и производството на оборудването. Надявам се това са стъпките, които ще направят този процес необратим и осъществим в сроковете, които говорим", коментира Радев.

 

Той отбеляза, че заедно с Министерството на транспорта и съобщенията ще започне и процедура по проектиране на железопътна връзка и свързване с атомната централа. Активно се работи и с академичната общност.

 

Енергийният министър добави, че се работи за решение за отработеното ядрено гориво. Той увери, че всичко по този процес върви по график. С европейски партньори се работи и по програма за алтернативна преработка извън Руската федерация на отработеното гориво от блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени