Министърът на икономиката категоричен: България се отказва от дългосрочни доставки от Газпром

По-рано днес "Булгаргаз" обяви серия търгове за доставка на втечнен природен газ

Никола Стоянов
Никола Стоянов Източник: МИ

Министърът на икономиката Никола Стоянов потвърди, че дългосрочно България се отказва от доставки на природен газ от "Газпром". Според министъра на икономиката целта на служебния кабинет е да получи количествата по вече съществуващия договор с руската компания.

 

"Завой към Русия би било, ако седнем да преговаряме за дългосрочен договор с тях. Договорът свършва на 31 декември. Въпросът е ще си вземем ли тези количества по договор тази зима да сме още по-спокойни и най-вече цената ни да е по-добра", каза той.

 

Според министъра се водят преговори за бартер на електроенергия срещу природен газ не само с Азербайджан. По думите му по-късно днес ще има среща с енергоемки компании по тази тема. Стоянов коментира и темата докъде са преговорите за получаване на допълнителни количества азерски газ.

 

"Силно се надявам, работим по въпроса. Имаме и други идеи за бартери. Отново имам днес разговори с български компании, които са с енергоемки производства, тепърва там се очакват новини, но има технически детайли, които трябва да бъдат изчистени", каза той.

 

По-рано днес "Булгаргаз" обяви серия търгове за доставка на втечнен природен газ. Единият е краткосрочен - за ноември и декември, вторият е средносрочен - за цялата 2023 г., а третият -  дългосрочен от 2024 г. до 2034 г.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени