Министърът на икономиката: Осигурили сме газ за зимния период

Работим с юристи по всички казуси, свързани с договора с "Газпром" – както за наши претенции, така и отговор на ответни претенции от тяхна страна, посочи още Росен Христов

Росен Христов
Росен Христов Източник: Zonanews

Осигурили  сме газ за зимния период, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов по bTV. "Имаме оферти, в момента преговаряме за цена. Ако успеем да осигурим допълнителни количества на по-евтина цена, ще намалим черпането от Чирен, което ще ни позволи да поддържаме цената по-ниска и това количество газ да остане за резерв", посочи той.

 

Росен Христов добави, че в момента текат оценките на офертите, които са за средносрочни доставки.  Работим с юристи по всички казуси, свързани с договора с "Газпром" – както за наши претенции, така и отговор на ответни претенции от тяхна страна, посочи още той.

 

"Тук е важно да се каже, че този въпрос колкото повече се коментира и политизира, толкова повече отслабва нашата позиция, защото изтича информация", коментира министърът на енергетиката.

 

Според него за периода, в който доставките от Русия са спрени, е купуван газ на значително по-висока цена - обемите са на сума от стотици милиони, въпросът е оттук нататък да не се правят грешки и да няма необмислени и непрофесионални решения, за да нямаме такива ситуации, отбеляза Росен Христов. 

 

Той обясни, че България дължи около 10 млн. долара за газ, който е доставен и не сме платили. Трябва да се намери цялостно решение, така че нашите интереси да са защитени, заяви служебният министър на енергетиката. 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени