Мицотакис: Работихме интензивно с Борисов и неговото правителство, както и с кабинета "Петков"

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че проектът седи на масата от над 10 години

Кириакос Мицотакис
Кириакос Мицотакис Източник: Пресцентър на МС

 

"Работих интензивно с Борисов и неговото правителство. Преди два месеца с Петков отпразнувахме завършването на този проект. Преди 2 месеца заедно с Петков отпразнувахме привършването на строителството на този енергиен мост. Този интерконектор драматично променя енергийната карта на региона. Началото на търговските операции е важен момент за цяла Европа. Той ще подсили сигурността на доставките на енергия на Балканите и в цяла Европа. Това е координация на сътрудничеството и усилията на нашите правителства. Работих интензивно с Бойко Борисов, Кирил Петков и техните правителства. Всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това събитие". Това заяви по време на церемонията за откриване на газовата връзка между Българияи Гърция гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

 

Служебният министър-председател Гълъб Донев подчерта, че основна задача на правителството е била върху  наваксването на забавянето на връзката.

"Написахме си домашното. Съвместните ни усилия с Гърция се оказаха успешни. Икономическите ползи за нас са големи. За Гърция и България това е доказателство за отговорност и солидарност. Интерконекторът ще осигури диверсификация на източниците и пътеките за доставки", отбеляза той.

 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че проектът седи на масата от над 10 години. "Още 2009 г. беше започнат, в момент, когато България беше тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект, заяви председателят на ЕК. Тя благодари на всички български и гръцки правителства и ръководства, затова че помогнаха проектът да се реализира. Този газопровод променя ситуацията и за България и за енергийната сигурност за Европа. В България и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата, подчерта Урсула фон дер Лайен.

 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев бе категоричен, че проектът ще осигурява важна роля в осигуряването на енергийна сигурност.

"Много години ние осигуряваме нефт, в момента сме и надежден доставчик на газ, скоро ще бъдем и на електричество от възобновяеми източници. В момента обсъждаме как да доставим това електричество. До 2027 г. смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Вече започнахме консултации за разширяване на Танап и Тап, за да осигурим допълнителни доставки", допълни той.

 

 Българският президент Румен Радев е официален домакин на събитието. Той посреща в София председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Република Сърбия Александър Вучич, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателя на Румъния Николае Чука.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени