Министърът на енергетиката: Природният газ през януари ще поскъпне с около 30%

До края на годината ще приключат преговорите с Турция, уточни той

Росен Христов
Росен Христов Източник: Zonanews

На 31 декември ще знаем на каква цена ще купим природния газ през януари. Със сигурност ще има увеличение с около 30%. Това каза в ефира на NOVA служебният министър на енергетиката Росен Христов.

 

В количествата, които ползваме през зимните месеци, добавяме и газ от Чирен. От предното правителство там имаше пропуски...Продължаваме да купуваме и втечнен газ на месечна база, това е другият компонент, добави Христов. 

 

Той обясни, че покупката на по-евтин газ в момента трябва да компенсира по-високите цени на чиренския. "Ние трябва да знаем борсовия индекс. В края на месеца ще знаем на каква цена ще го купим януарския. Тридесет и няколко процента ще има увеличение, допълни той.

 

"Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”, поясни той.

 

На въпрос от колко източника получаваме газ в момента, служебният енергиен министър отговори, че ползваме на година около 3,5 млрд куб. метра. Около 30% идва от Азербайджан. Останалата част идва от Гърция, отбеляза Христов.
 
В Турция направихме голям пробив. Никога не е постигано в отношенията ни такова нещо - дългосрочно сътрудническото и възможност да ползваме турските терминали за втечнен газ. Преговаряме за още 30% увеличение на доставките - за 1 млрд. куб.метра втечнен газ. 
 
По казуса за възможен арбитраж с "Газпром", министърът каза, че при всички положения те (руснаците, бел. ред.) имат аргументи да заведат дело пред арбитраж. Ние спряхме плащанията, другите държави в Европа продължиха. Аз очаквам естествено най-лошото, включително и иск от тяхна страна, подчерта Христов. 

Още от "Икономика"

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени