Моделът "Радев" в действие - пада средната заплата в България, обяви НСИ

Най-нископлатени са били наетите лица в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 940 лева е средната заплата там

Общите разходи за един отработен час нарастват през четвъртото тримесечие
Общите разходи за един отработен час нарастват през четвъртото тримесечие Източник: Zonanews

1520 лева е била средната заплата в България през третото тримесечие и според предварителните данни на Националния статистически институт намалява спрямо второто тримесечие с 0,3 на сто, предаде БТА.

 

За юли средната брутна месечна заплата е била 1533 лв., за август - 1485 лв., и за септември - 1543 лева. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 12,4 на сто, а в частния - с 10,2 на сто. 

 

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление през третото тримесечие, са "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 5,4 на сто, "Добивна промишленост" - с 4,9 на сто, и "Финансови и застрахователни дейности" - с 4,3 на сто. Най-голямо увеличение на заплатите е регистрирано в дейностите "Селско, горско и рибно стопанство" - със 7,8 на сто, и "Култура, спорт и развлечения" - с 6,9 на сто.

 

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2021 г. са: "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 3687 лева; "Финансови и застрахователни дейности" - 2267 лева; "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 2225 лева.

 

Най-нископлатени са били наетите лица в - "Хотелиерство и ресторантьорство" - 940 лева; "Други дейности" - 1013 лева; "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - 1150 лева.

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени