Молдова иска да се споразумее с ЕС за допълнителни покупки на газ през Румъния

Цената на синьото гориво за Молдова достигна 790 долара за хиляда кубически метра, като средната годишна цена е 200 долара

Молдова иска от ЕС спешни доставки на газ през Румъния
Молдова иска от ЕС спешни доставки на газ през Румъния Източник: Zonanews
Молдовското правителство възнамерява да се споразумее с Европейския съюз за допълнителни покупки на газ през съседна Румъния поради намаляване на доставките от руския концерн "Газпром", пише БНР.
 
Договорът за газ между "Газпром" и Кишинев приключи в края на септември. На 1 октомври стана известно, че споразумението е удължено с един месец, докато преговорите за дългосрочна сделка продължават.
 
Цената на синьото гориво за Молдова достигна 790 долара за хиляда кубически метра, като средната годишна цена е 200 долара. В понеделник властите в Кишинев обявиха възможността за закупуване на газ от Румъния и други държави членки на ЕС, както и от Украйна.
 
Според "Файненшъл тймс" Молдова иска от Брюксел спешни доставки на синьо гориво и иска с помощта на ЕС да промени реда на закупуване на румънски газ, тъй като Букурещ е загрижен за покриване на собствените си нужди.
 
В момента Кишинев купува синьото гориво от "Газпром" по договор, подписан преди 13 години, като цените по него са обвързани с цената на петрола.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени