Молдова разчита на България за гарантиране на енергийните доставки

Бе обсъдена ключовата роля на концепцията за Вертикален газов коридор за Югоизточна Европа

Министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов по време на среща с българския енергиен министър Владимир Малинов
Министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов по време на среща с българския енергиен министър Владимир Малинов Източник: Пресцентър на МЕ

"Молдова разчита на българската страна за осигуряване на алтернативни газови доставки след потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия". Това подчерта министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов по време на среща с българския енергиен министър Владимир Малинов.

 

Двамата обсъдиха ключовата роля на концепцията за Вертикален газов коридор за Югоизточна Европа. Те се обединиха около това, че реализацията на проектите за увеличаване на капацитетите за пренос между Гърция и България и България и Румъния в най-кратки срокове е от ключово значение за енергийната сигурност на региона.

 

"България ще продължи да подкрепя Молдова и Украйна в осигуряването на достъпна и сигурна енергия. Диверсификацията на газовите доставки и намаляването на зависимостта от Русия продължават да са наш общ приоритет", каза министър Малинов.

 

По думите му Молдова може да разчита на алтернативни доставки от терминалите за втечнен природен газ в Гърция и Турция, за които българската страна разполага с резервирани капацитети.

 

"Именно чрез маршрута на Вертикалния газов коридор, през добре развитата българска газопреносна мрежа, ще бъде осигурен достъп до втечнен природен газ от сигурни източници за Югоизточна Европа", акцентира Малинов.

 

Двамата се обединиха около това компаниите "Булгаргаз" ЕАД и молдовската АО "Енергоком" да си сътрудничат с цел постигане на конкретни договорености за осигуряване на доставки за Молдова.

Още от "Икономика"

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Hyundai E&C стартира активна стратегия в България, за да си осигури договора за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

По време на роудшоуто Йънг Джун Юн, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Engineering & Construction, се срещна с българския президент Румен Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени