МОСВ спря ТЕЦ "Марица 3" заради нарушения на екологичното законодателство

Централата нарушава пределните норми за замърсяване със серед диоксид и емитира въглищен прах

Борислав Сандов
Борислав Сандов Източник: Zonanews

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) принудително спря работата на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград заради нарушения на екологичното законодателство и неспазването на нормите за чистотата на въздуха. Това написа в своя профил във Facebook вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов. 

 

 

Той уточнява, че е нарушено условието в комплексното разрешително за допустимите емисии на серен диоксид в атмосферата. Констатирани са и множество неорганизирани емисии от въглищен прах. За тези нарушения са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци.

 

В началото на април Сандов коментира по време на парламентарния контрол, че заради системните нарушения на топлоцентралата институциите преразглеждат комплексното разрешително. Тогава той посочи, че ТЕЦ "Марица 3" не е модернизиран и работата му не е ефективна, но работи заради високите цени на електроенергията на пазара в момента.

 

Сега министърът уточнява, че горивната инсталация ще бъде спряна чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса). По този начин ще бъдат преустановени нарушенията и ще се предотврати непосредствената опасност от замърсяване на околната среда по компонента атмосферен въздух, с което ще бъде ограничен и рискът за здравето на хората.

 

Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и скоро се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни. Затова и не можем да си позволим да толерираме продължаването на подобни нарушения от страна на която и да е топлоцентрала, написа още Борислав Сандов в своя пост.

 

ТЕЦ "Марица 3" е с номинална мощност от 120 мегавата и е една от най-старите централи у нас.

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени