МВФ: Ескалация на войната в Украйна ще има опустошителни последици върху световната икономика

Очаква се управителят борд на МВФ да разгледа искането на Украйна за спешно финансиране от 1,4 млрд. долара

Международният валутен фонд
Международният валутен фонд Източник: Pixabay

Международният валутен фонд предупреди в събота, че вече "сериозните" глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат "още по-опустошителни", ако конфликтът ескалира. В изявление глобалният кредитор посочва, че войната в Украйна вече е повишила цените на енергията и на зърнените култури зърното и е изпратила вълна от над един милион бежанци в съседните страни, като същевременно е предизвикала безпрецедентни санкции срещу Русия.

 

"Докато ситуацията остава силно променлива и перспективите са обект на изключителна несигурност, икономическите последици вече са много сериозни", се посочва в изявление на МВФ след заседание на борда, председателствано от управляващия директор Кристалина Георгиева.

 

"Продължаващата война и свързаните с нея санкции също така ще окажат сериозно влияние върху световната икономика", предупреждава базираната във Вашингтон организация, отбелязвайки, че кризата създава неблагоприятен шок за инфлацията и икономическата активност в момент, когато ценовият натиск вече е бил висок.

 

МВФ посочва, че ценовите шокове ще се усетят в целия свят и властите трябва да осигурят фискална подкрепа за бедните домакинства, за които храната и горивата съставляват по-висок дял от разходите, като фондът добавя, че икономическите щети ще се увеличат, ако войната ескалира.

 

Според МВФ обширните санкции, наложени на Русия от Съединените щати, европейски държави и други, също биха имали "съществено въздействие върху световната икономика и финансовите пазари, със значителни разпространение и върху други държави".

 

В допълнение към човешките жертви, Украйна търпи значителни икономически щети, като морските пристанища и летища са затворени и повредени, а много пътища и мостове са повредени или разрушени.

"Въпреки че е много трудно да се оценят нуждите от финансиране точно на този етап, вече е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред значителни разходи за възстановяване и реконструкция“, се казва в съобщението на МВФ.

 

Очаква се управителят борд на МВФ да разгледа искането на Украйна за спешно финансиране от 1,4 млрд. долара още следващата седмица. Украйна също така има 2,2 млрд. долара на разположение до юни по съществуващо стенд-бай споразумение, посочи Фондът седмица по-рано.

 

Молдова и други страни с тесни икономически връзки с Украйна и Русия са изложени на "особен риск" от недостиг и прекъсвания на доставките, посочва още Международният валутен фонд и допълва, че служителите на МВФ активно обсъждат с Молдова вариантите за финансиране. Молдова е поискала разширяване и преработване на съществуващата си програма с МВФ за заем в размер на 558 млн. долара, за да помогне за покриване на разходите от настоящата криза.

Източник: БНР

 

Още от "Икономика"

Индийските рафинерии търсят заместител на руския петрол заради санкциите на САЩ

През февруари Индия е купила с 22% повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила най-голям обем от май 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Мариц

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени