МВФ ни похвали за бюджета, иска бърза писта за европарите у нас

Прогнозите са БВП на страната да нарастне с 3,6% през тази година. Безработицата ще падне от 5,2% на 4,8% през 2021 г.

МВФ ни похвали за бюджета, иска бърза писта за европарите у нас
МВФ ни похвали за бюджета, иска бърза писта за европарите у нас Източник: IMF

Международният валутен фонд похвали правителството за предприетата фискална политика и за държавния бюджет за тази година. Изпълнителният борд на МВФ публикува днес своите заключения и прогнози - след проведените на 27 януари консултации със София.Според директорите на фонда парите на държавата за 2021 г. осигуряват подкрепа за икономиката и укрепват социалните помощи. 

 

"Българската икономика бе силно засегната от пандемията, но се очаква постепенно възстановяване след силно свиване", пишат експертите от МВФ. Затова и те съветват действащите политики да останат гъвкави и да се нагаждат около променящите се обстоятелства. От ведомството на Кристалина Георгиева подчертават и важността на структурни реформи в средносрочен период, с които да се постигне силен ръст. Това означава, че при необходимост, България трябва да увеличи и размерът на фискалната помощ за граждани и бизнес", пишат от МВФ.

Документът определя като правилни бюджетната политика на правителството и предприетите мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите, засегнати от коронакризата. В съобщението на Борда на МВФ има препоръки да се направят "подобрения в дизайна и обхвата на антикризисните мерки", а също така институциите да намерят начин за по-бързо оползотворяване на еврофонондовете с цел по-зелена и дигитализирана икономика. "Българската икономика бе силно засегната от пандемията, но се очаква постепенно възстановяване след силно свиване", пишат експертите от МВФ. Затова и те съветват действащите политики да останат гъвкави и да се нагаждат около променящите се обстоятелства. От ведомството на Кристалина Георгиева подчертават и важността на структурни реформи в средносрочен период, с които да се постигне силен ръст. Това означава, че при необходимост, България трябва да увеличи и размерът на фискалната помощ за граждани и бизнес.

Още от "Икономика"

Междусистемната газова връзка България-Сърбия носи повече енергийна сигурност за целия регион, заяви премиерът Денков

IBS е в синергия с проектите за развитие на газовата инфраструктура в региона – терминали за втечнен газ, в т.ч. терминала в Александруполис, разширението на подземното газово хранилище "Чирен" и изграждането на нови и разширяването на съществуващи газопроводи

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени