На две скорости: Пазарът на жилища у нас се раздели по темп на растежа

Това сочат данни на Агенцията по вписванията

Ново строителство
Ново строителство Източник: Zonanews

2024 г. е започнала силно за имотните пазари в четирите големи града в България - София, Пловдив, Варна и Бургас, но покупките на имоти в страната като цяло намаляват за седмо поредно тримесечие. Това сочат данни на Агенцията по вписванията. В София между януари и март са вписани 7298 сделки с имоти, което е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г.

 

Първото тримесечие е най-силното в София за периода от 2008 г. насам, съобщи NOVA. Това е второ поредно тримесечие, в което изповяданите сделки с имоти в столицата се увеличават. Пловдив, който също успя да се върне към лек ръст на изповяданите сделки в края на миналата година, отново отчита повишение с 3,9% до 3365 сделки.

 

В началото на тази година двата големи морски града - Варна и Бургас, също успяват да излязат на положителна територия от гледна точка на брой вписани сделки, прекъсвайки серията от шест поредни тримесечия на спад. В морската столица между януари и март са изповядани 3170 сделки, което е ръст с 12,7% на годишна база, а в Бургас през същия период са вписани 1668 сделки, или увеличение с 9,2%.

 

Силна роля за активния имотен пазар в четирите големи града у нас вероятно имат ниските лихви по ипотечните кредити, тъй като именно хората в големите градове разчитат най-много на заети от банките средства за покупките си на имоти.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени