На Световния икономически форум в Давос Русия няма да присъства. Поканен е Зеленски

В Давос световните лидери ще обсъдят най-наболелите проблеми на нашето съвремие

Давос
Давос Източник: wikiwand.com

Световният икономически форум (СИФ) се завръща в Давос на живо от 22 до 26 май. Известният швейцарски курорт ще бъде домакин на форума, който по традиция събира световния политически и бизнес елит и очертава насоките за развитието на света за поне година напред.

 

В Давос ще бъдат обсъдени най-наболелите проблеми на нашето съвремие - икономическото възстановяване след все още неотшумялата напълно пандемия, борбата с промените на климата, бъдещето на труда, развитието на новите технологии и др.

 

В срещата очаквано няма да участват нито държавни представители, нито бизнесмени от Русия, което се случва за пръв път от времето на Михаил Горбачов в края на 80-те години на 20-и век.

 

Говорител на Фондация "Росконгрес", която е подкрепяна от руското правителство, а целта й е да рекламира икономическия потенциал на Русия, потвърди пред в. "Нойе цюрхер цайтунг", че тази година в Давос няма да има Руска къща, както и каквито и да било руски представители.

 

В отговор на руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, още в края на същия месец СИФ замрази всякакви връзки с руски субекти и организации и обяви, че няма да работи с нито един от санкционираните руснаци. На 27 февруари Шваб и президентът на форума Бьорге Бренде в специално изявление осъдиха "агресията на Русия срещу Украйна и свързани с нея жестокости".

 

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц, специалният американски пратеник за климата Джон Кери, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да са сред основните участници в събитието.

 

Знае се, че организаторите са поканили и украинския президент Володимир Зеленски, но от посолството на страната в Берн са съобщили за "Нойе цюрхер цайтунг", че той не е потвърдил дали ще приеме поканата. Вероятно Зеленски ще се включи в събитието виртуално.

 

Във формалната програма негово изказване е планирано за понеделник преди обед. Организаторите съобщиха, че голямата делегация висши украински правителствени служители ще напусне страната, за да присъства лично в Давос.

 

 

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени