На второ четене бюджетната комисия в парламента ще обсъди 33-процентното облагане на свръхпечалбите

Как ще се изчислява налогът върху свръхпечалбите, обясни заместник - министърът на финансите Людмила Петкова

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

33-процентното облагане на свръхпечалбите ще бъде обсъдено на второ четене от бюджетната комисия в парламента. Текстовете бяха одобрени на първо четене, преди "Лукойл" да обяви преместването на икономическата си дейност изцяло в България със заявката, че при определени условия - сред които право на износ на нефтопродукти от руски петрол, ще генерират общо 700 милиона лева под формата на данъци.

 

Как ще се изчислява налогът върху свръхпечалбите, обясни заместник - министърът на финансите Людмила Петкова: "Взима се 4-годишен период, определя се средна печалба – примерно за 4-те години средната печалба е 100 единици, увеличава се с 20%, което прави 120, и печалбата за 2022 г. например е 200 единици. Разликата между 200 и 120, която е 80, се облага с 33%".

Още от "Икономика"

ЕС удължи с нови 6 месеца икономическите санкции срещу Русия заради агресията в Украйна

Санкциите, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на руските инвазия в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в след нахлуването на руските сили в украинските земи

Прочетете повече прочетете повече

Путинистката кукла на конци Орбан се закани да наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Будапеща планира да разшири единствената си атомна електроцентрала с "Росатом", като строителството на нов блок ще започне през септември 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Хватката на "Газпром" приключва - природният газ в Европа продължава да поевтинява и вече е под 60 евро за мегаватчас

Фючърсите за февруари на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 56,48 евро за мегаватчас или малко над 610 долара за 1000 куб. метра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени