Над 3 300 заведения в страната са затворили за една година

На старта на COVID пандемията, в България е имало близо 21 500 барове, ресторанти и дискотеки

Заведенията в България са отворени, но клиентите ги няма
Заведенията в България са отворени, но клиентите ги няма Източник: Zonanews
Собственици на заведения в малки градове сигнализират, че са изправени пред дилемата да затворят или да продължат да работят със зелен сертификат на загуба. През 2020 г., на старта на COVID пандемията, в България е имало близо 21 500 барове, ресторанти и дискотеки. Тази година броят им е 18 183, пише Novini.bg. Така, за изминалата една година заведенията в България са намалели с малко над 3300.
 
В едно от заведенията на главната улица в Перник никой не влиза, споделя сервитьорът Лозан Кирилов. Уточнява, че не пускат клиенти без зелен сертификат. По думите му сутрин отваря заведението, подрежда масите и работата му приключва с това. 
 
Липсата на работа и липсата на клиенти са принудили вече ресторант в Казанлък да затвори. Собственикът посочва, че сигурно ще му се наложи да продаде собствеността си, за да погаси част от кредите си.
 
Заради нежеланието на хората да посещават заведения, където се изисква сертификат, въпросните барове и кафенета, след като си направят сметката за ниския оборот и постоянните разходи, установяват, че за тях е по-добре държавата да ги затвори, вместо да ги остави да работят със сертификат.
 
"Когато бяхме затворени и не работехме, бяхме по-добре, защото получавахме помощ от държавата по различните мерки", коментира Лозан от Перник. Сега заведенията са отворени и трябва да разчитат не на държавата, а на клиентите, които ги няма.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени