Над 6,5 милиона тона е произведената пшеница тази година

Количеството ожънато тази година зърно е напълно достатъчно за задоволяване хлебния баланс на страната

Министерство на земеделието
Министерство на земеделието Източник: МЗ

6 589 000 тона е производството на пшеница от тазгодишната реколта, сочат данните на земеделското министерство. Зърното е напълно достатъчно както за нуждите на страната, така и за традиционния износ. Тазгодишната реколта е с около 350 хил. тона повече от произведеното миналата година.

 

Агростатистиката отчита  среден добив 543 кг от декар, което е добър резултат за фермерите, а качеството на зърното е достатъчно високо, за да отговори на изискванията на мелниците за производство на качествено брашно за хляб.

 

Жътва, зърно
Жътва, зърно Източник: Zonanews

Количеството ожънато тази година зърно е напълно достатъчно за задоволяване хлебния баланс на страната, тъй като  средногодишното потребление на пшеница за производство на хляб и хлебни изделия е около 1,1 милиона тона.

 

Има достатъчни количества и за осигуряване на фуражния баланс, за семена и за износ – категорични са експертите. Към 8 декември т.г., България разполага със запаси от 3 млн и половина тона  пшеница, 401 хил. тона ечемик, близо 2 млн. тона  царевица, и милион и половина тона маслодаен слънчоглед.

 

Тъй като зърнопроизводителите са сред  фермерите, които търпят икономически загуби заради войната в Украйна, България и останалите четири страни членки, засегнати от украинския внос – Румъния, Полша, Унгария и Словакия, в момента настояват пред  Европейската комисия - да има подпомагане за сектора и през 2024 г.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени