НАП влезе на проверка в австрийските BILLA и OMV

Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях, заяви директорът на НАП Румен Спецов

Билла (BILLA )
Билла (BILLA ) Източник: Zonanews

Националната агенция за приходите е започнала масирани проверки в австрийските компании BILLA и OMV.  Те се осъществяват в магазините на търговската верига в цялата страна, както и в бензиностанциите на OMV.

 

OMV
OMV Източник: Zonanews

Тази информация, съобщена днес от някои медии, предизвика силен интерес, защото вниманието върху тези две австрийски компании не изглежда случайно - проверките се случват на фона на политическия спор за Шенген между Виена и София.

 

Липсата на официално съобщение от НАП дълго време през деня подхранваше спекулациите. Особено след като ден преди това председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев призова за бойкот на австрийските стоки - призив, който предизвика бурни реакции.

 

НАП
НАП Източник: Zonanews

Все пак от НАП потвърдиха информацията, но уточниха, че се проверяват различни търговски обекти в столицата и страната и фокусът не са австрийските компании.

 

Целта на контролните действия е да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство, както и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск, който влезе в сила от 3 януари 2024 г., посочиха от НАП. Проверките те осъществявали съвместно с Агенция "Митници" и БАБХ.

 

Агенция Митници
Агенция Митници Източник: Zonanews

"Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране", заяви Румен Спецов,  изпълнителен директор на НАП.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени