Напук на очакванията на Кремъл, газът в Европа рязко поевтиня

Общият спад на цените за деня се оценява на над 11%

Природен газ
Природен газ Източник: ДПА

Цената на природния газ на европейските борси се понижава значително в хода на днешната търговия, сочат данни на лондонската борса ICE.

 

На хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия договорите се котират за 57, 215 евро за мегаватчас към 13:27 часа българско време. В началото на днешната търговия контрактите се търгуваха за 65 евро за мегаватчас. Такава динамика се наблюдава за първи път от началото на септември 2021 г. Общият спад на цените за деня се оценява на над 11%.

 

Котировките на газа в Европа се понижават на фона на топлото време и запълнените на високи нива подземни газови хранилища.

 

Сергей Колобанов, заместник-директор на Центъра за икономика на горивно-енергийния комплекс, каза пред агенция Прайм, че в близко бъдеще не трябва да се очаква рязко увеличение на цените на газа в Европа.  Той подчерта, че поевтиняването на енергоносителите се дължи на редица причини.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени