Народните представители удължиха преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Срокът е 180 дни

АЕЦ "Белене"
АЕЦ "Белене" Източник: Pbs.twimg.com

Парламентът реши да удължи със 180 дни преговорите между българския енергиен министър и украинския му колега за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене", съобщи БНР.

 

Сред мотивите на вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС е посочено, че удължаването се налага, за да може да се актуализира изготвената през м.г. пазарна оценка  и получаване на необходимите одобрения от "Енергоатом".

 

След като не успяха да предотвратят включването в дневния ред на точката, от БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" и част от нечленуващите в парламентарни групи депутати, реагираха остро срещу предложението за предоставяне на Украйна на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене".

 

Аргументите им - поставя се под риск енергийната сигурност на страната, защото един от парогенераторите може да се използва за АЕЦ "Козлодуй".

 

Стигна се и до намеци за корупционни схеми и за прикриване чрез подобна продажба на "Едни изчезнали 300 милиона от "Белене".

 

По време на продължилия повече от час и половина дебат нито един от вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС, не направи изказване в подкрепа на предложението си, а самото решение беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и петима от независимите депутати.

Още от "Икономика"

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени