Народните представители задължиха Атанас Пеканов да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост

Междувременно миньори излизат на протест пред парламента в защита на въглищните централи

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Енергийна комисия се обедини сутринта на извънредно заседание за проект на решение, което дава решение за въглищните централи. Точката веднага влезе в днешния дневен ред на депутатите, а с гласуваното решение се задължава Министерски съветда предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). "Продължаваме промяната" гласуваха "въздържал", въздържа се от гласуване и независимият депутат Явор Божанков.

 

Целта на решението е въглищните централи да работят без ограничения до 2038 година, но в същото време да се гарантират ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели. С решението се възлага на вицепремиера Атанас Пеканов да свърши тази работа до 31 март тази година. Иска се отпадане на поетия ангажимент от страната за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г, което застрашаваше въглищните централи. Предложението беше прието консенсусно от мнозинството.

 

Припомняме, че вицепремиерът вече в трето служебно правителство за последните две години Атанас Пеканов предупреди, че всяко едно отваряне на Плана предполага ако не загуба, то още по-сериозно забавяне на парите за реформите, които и без това се бавят, а и вторият транш е застрашен, тъй като Народното събрание не е гласувало онези прословути 22 закона, включително и промените в съдебната система за въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор.

 

Протест на работници от ТЕЦ
Протест на работници от ТЕЦ "Марица 3", 16 май 2022 г. Източник: Zonanews

Междувременно миньори излизат на протест пред парламента в защита на въглищните централи. Под наслов "Да защитим енергийната сигурност на страната" те настояват за максимално удължаване срока на работа на въглищните централи.


Недоволството е във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г. Протестиращите настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент.

 

По данни на КНСБ и КТ "Подкрепа" в недоволството ще се включат около 3000 души от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна.

 

 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени