Народното събрание прие проектозакона на ГЕРБ за до 1 лев/л компенсация за горивата

Към този момент потребителите получават 25 ст. на литър бензин или дизел отстъпка за физически лица

Бензиностанция, горива, колонка за зареждане
Бензиностанция, горива, колонка за зареждане Източник: Zonanews

Парламентът прие на първо четене закона за компенсация на високите цени на горивата, предложен от ГЕРБ-СДС. Предложението гласи да се въведе вноска за всички преработватели на руски нефт, която да се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Рафинерията на "Лукойл" в Бургас е единствената, която работи с такъв нефт у нас.

 

Законопроектът не визира нито една компания и третира равно всички, така че не можем да говорим за нелоялна конкуренция, категорична беше Теменужка Петкова от ГЕРБ. Приходите от тази вноска пък ще се използват за компенсация на всички потребители, включително и за бизнеса.


Към този момент потребителите получават 25 ст. на литър бензин или дизел отстъпка за физически лица. От ГЕРБ-СДС посочват че със сегашната промяна компенсацията може да стигне 1 лев на литър.

 

Според законопроекта вноската ще се формира от разликата между цената на петрола сорт Бренд и Уралс, но крайната стойност ще се определя от Министерски съвет. Набраните средства от вноската във ФСЕС ще се прехвърлят в НАП и ще бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите.

 

Цените не се определят от "Лукойл", а от вносителите на горива. Вносът определят цената, посочи Делян Добрев в отговор на Искрен Митев от ПП, предаде 24часа. Според Добрев самите "Лукойл" са си признали, че печелят по 1 лев на литър гориво.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени