Най-големият руски проект за втечнен природен газ спира заради западните санкции

През декември производството в "Arctic LNG 2" възлиза на 425 млн. кубически метра, през януари - 250 млн., а през февруари - 83 млн.

Arctic LNG 2 (Арктик СПГ 2)
Arctic LNG 2 (Арктик СПГ 2) Източник: Myśl Polska

Опитът на руската компания "Новатек" да продължи реализацията на проекта за втечнен природен газ "Arctic LNG 2", въпреки наложените през ноември американски санкции, се провали. Компанията не можа да започне да изнася втечнен природен газ, както беше планирано, а сега се налага да спре изцяло добива.

 

"Новатек" спря дейността на проекта си "Arctic LNG 2" заради санкциите и недостига на танкери, съобщиха пред Ройтерс двама души, запознати със ситуацията в компанията, пише The Moscow Times. Това се случи, след като "Новатек" трябваше да намали добива тази година, който започна през декември, въпреки форсмажорните обстоятелства, обявени през същия месец. След това компанията уведоми купувачите, че поради санкциите все още не е възможно да започнат доставки.

 

Arctic LNG-2 (Арктик СПГ 2)
Arctic LNG-2 (Арктик СПГ 2) Източник: Арктик СПГ 2

През декември производството в "Arctic LNG 2" възлиза на 425 млн. кубически метра, през януари - 250 млн., а през февруари - 83 млн., съобщи по-рано агенция Bloomberg, който е успяла да се запознае със съответните данни. Според агенцията, "Новатек" не е могла да започне да изнася втечнен природен газ до края на март, както е планирала. Компанията преговаря с китайски купувачи, но те не рискуват да се съгласят на сделката поради страх от американски санкции.

 

Първоначално "Новатек" имаше клиенти – това бяха акционери на "Arctic LNG 2", които имаха право на дял от произведеното гориво. Това са китайските Cnooc и China National Petroleum Corp., френската TotalEnergies (10%) и Japan Arctic LNG (консорциум от японските компании Mitsui и Jogmec) – всички те притежават 10% от акциите. Но Total и японските компании официално замразиха участието си в проекта. А китайските акционери не искат да застрашават покупките си от американски производители.

 

"Новатек" също не получи превозвачи на втечнен природен газ от клас, които да позволи да изнасят втечнен природен газ по Северния морски път. От 21 кораби-газоносители сега компанията разполага само с три руски такива. Южнокорейската компания Hanwha Ocean, която изпълняваше поръчка за изграждането на някои от корабите, прекрати договора след началото на войната, а японската Mitsui OSK Lines, която трябваше да изнася газ от "Arctic LNG 2", не може нито да получи поръчаните танкери, нито да ги продаде на руснаците.

 

Въпреки тежкото положение на проекта, основателят и основен собственик на "Новатек" Леонид Михелсон се класира на второ място в новата класация на списание "Форбс" за руските милиардери с $27,4 млрд. долара (състоянието му се е увеличило с $5,8 млрд. долара). Съсобственикът на "Новатек" и приятел на Владимир Путин Генадий Тимченко е на шесто място с $23,4 млрд.

Още от "Икономика"

Последни новини

Най-четени